Bernardić odustao od preuzimanja Kluba zastupnika, Glasovac zaprijetila ostavkom ako ne bude tako

U tijeku je sastanak Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a. Kako se neslužbeno doznaje, Davor Bernardić ipak je spreman odustati od preuzimanja Kluba zastupnika. Nudi kompromis da se povuče i da Predsjedništvo preispita svoju odluku. Sabina Glasovac ranije je najavila da će dati ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba, ako ga preuzme Bernardić, doznaje Dnevnik.

“Nekoliko puta smo pokušali izaći s nekim zaključcima, ali to nije bilo moguće”, komentirao je Grbin novinarima.

“Predsjednik stranke došao je s idejom da ga se izabere za predsjednika Kluba saborskih zastupnika SDP-a, ali se iskristaliziralo da nema potporu”, kazao je.

“Rezultat je ništa, zavlačenje, gubljenje vremena i nakon ovog sastanka pitam se što sam ovdje radio 4,5 sata”, poručio je SDP-ov saborski zastupnik.

Rekao je kako su pokušali s kompromisom da se raspiše referendum na kojemu će članovi stranke koji su izabrali predsjednika odlučiti žele li da stranka i dalje ide ovim smjerom. Zaključio je da je ovo za ozbiljne ljude vrijeđanje zdrave pameti. Brine ga što se SDP nije pripremio za srijedu, početak saborskog zasjedanja i aktualno prijepodne.

“Nemamo nikakvu strategiju kako ćemo napadati katastrofalnu politiku HDZ-a”, istaknuo je Grbin, koji smatra da bi se oko Kluba trebali sastati sutra kao nekakav zadnji rok.

Ako Predsjedništvo neće sudjelovati i kreirati politiku u Saboru i javnosti, morat će to zastupnici, naglasio je Grbin i poručio da iz stranke ne kane izaći, nego će zastupati one koji su ih izabrali.

Na Facebooku se oglasio gradonačelnik Tisnog  Ivan Klarin: ”Ako se danas mojim kolegama u Klubu SDP-a koji ne žele Bernardića za predsjednika bude prijetilo ili ih sankcioniralo na bilo koji način, aktivirat ću saborski mandat i biti zajedno s njima.” Kometirala je Sabina Glasovac: ”Kako stvari stoje, možeš krenuti.”

Sa sastanka koji je u tijeku doznaje se da je vrlo burno i ima povišenih tonova. Aktualni predsjednik stranke poručio je da se ne namjerava povući, a da nezadovoljni mogu pokrenuti njegovu smjenu i prestati plakati.

Nitko nije lomio Bernardića, izdaja ne dolazi u obzir, izjavio je danas uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Kluba SDP-a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. Nakon što pučisti već duže vrijeme, a sad i podupiratelji traže odlazak Davora Bernardića s mjesta predsjednika SDP-a, on se odlučio za manevar.

Davor Bernardić već je više puta naglasio da se ne planira povući s čelne pozicije u stranci, a onda objasnio da to sigurno neće milom. Rekao je da je spreman otići ako se izbori za predsjednika, ali i sva druga stranačka tijela održe – odmah! Podnese li predsjednik stranke ostavku, prema Statutu, ne može se opet kandidirati. Ali ne bi ni njegov politički mentor i otac Zlatko Komadina mogao biti v.d., a Bernardićeva je mantra: ”Ako neću ja, nećeš ni ti.”

Ta opcija odgovara pučistima, ali ne i onima koji su ga dosad podržavali jer bi izgubili fotelje, a nije izvjesno da bi ih opet dobili. Njihov je plan bio da idućih godinu dana vršitelj dužnosti predsjednika bude Zlatko Komadina, koji bi onda imao utjecaj na slaganje stranačke liste za europarlamentarne izbore.

Zlatko Komadina je rekao da od današnjeg sastanka ne treba očekivati ništa povijesno. ”Bilo je prilično spinova ovih dana. Nitko nije lomio kolegu Bernardića, niti bismo mi to radili, to je bio razgovor o tome kako vidimo opcije i mogućnosti”, rekao je Komadina naglasivši da stoje iza Bernardića, a da su sve druge priče ”što bi bilo, kad bi bilo”. Objasnio je da nitko Bernardića ništa ne nagovara, ”on sam donosi odluke, to je njegova osobna volja.” Naglašava da Predsjedništvo neće pokretati postupak opoziva, a podsjeća da su Bernardićevi argumenti da je legalno i legitimno izabran pa da predsjednik može ostati i do redovitih izbora.

”Demistificirajmo što bih ja htio biti, ništa ja ne želim biti što ne moram biti, ako dođe do toga da moram biti”, rekao je Komadina koji bi, u slučaju odlaska Bernardića, bio v.d. predsjednika SDP-a. Na pitanje bi li za stranku bilo dobro da Bernardić ode, Komadina je odgovorio: ”Ja sam zadnji koji bih mogao govoriti protiv Bernardića, ja sam bio za njega, svatko ima greške, ali izdaja kolege ne dolazi u obzir.”

”Moguće i nove čistke u SDP-u”
Aktualni predsjednik Bernardić mogao bi zatražiti potvrdu ranije odluke Predsjedništva da on preuzme i Klub, a odmetnuti članovi Kluba već su najavili da će na čelnu poziciju odabrati suspendiranog Peđu Grbina. U tom slučaju SDP čeka potpuni raskol.

Rascjep već postoji, odgovorio je Komadina koji kaže da je predsjednik stranke, po Statutu, i predsjednik Kluba. Dodao je da Peđa Grbin ne može sutra biti izabran za šefa Kluba jer suspendirani članovi stranke ne mogu preuzeti stranačku dužnost.

SDP je Ibler, a SDP nije onaj tko radi suprotno Statutu, rekao je Komadina. Na pitanje hoće li biti još čistki, Komadina je odgovorio: ”Bumo vidli. U turbulentnom stanju, sve je moguće.”

Suspendirani član predsjedništva Peđa Grbin rekao je da danas očekuje objašnjenje od onih koji danas traže odlazak Bernardića, a prije dva mjeseca su mu rekli da time krši Statut i predložili su suspenziju. ”Sve ovo pretvara SDP u Cirkus Montyja Pythona”, rekao je Grbin. Na pitanje misli li da je Bernardić spreman otići, Grbin je odgovorio: ”Bojim se da nije spreman odstupiti i da je spreman kumovati daljnjem potonuću SDP-a.”

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da na sjednicu ide s idejom da kaže da je ovakva situacija neodrživa. ”Vodstvo stranke ima obvezu ponuditi rješenje, ovo predugo traje”, rekao je Maras, koji se zalaže da se članovi stranke na referendumu izjasne trebaju li biti unutarstranački izbori ili ne. ”Svima u SDP-u interes je da se ovo završi i da krenemo raditi”, zaključio je Maras.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...