Brazilski orah dobar za zdravlje, ali smijete pojesti jedan!

Brazilski oraščić plod je drveta koje raste u Brazilu, Peruu, Venezueli i Kolumbiji, a svojim je rastom među šumskim divovima jer dostiže visinu i do 50 metara. Zanemareni orah rijetko je na tanjuru zbog visoke cijene, ali u malim količinama ima blagotvoran učinak na organizam.

Dnevno se preporučuje pojesti samo jedan jer zbog velike količine selena može izazvati trovanje koje je opasno po život. Više od četiri oraščića dnevno može biti toksično.

No, ako se koristi kao lijek, a ne grickalica brazilski oraščić ima čitav niz blagotvornih djelovanja na organizam.

Riznica raznih minerala i antioksidansa; sadrži i cink te magnezij, fosfor, bakar, mangan i željezo. Odličan je izvor proteina i biljnih vlakana zbog čega je saveznik dijeta i vježbanja – pomaže u izgradnji mišića te produljuje osjećaj sitosti.

Neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu, štiti od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate.

Osim toga, jede se i za ublažavanje stresa, protiv migrena te za bolje pamćenje. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnjačom jer vraća hormone u ravnotežu.

Jedan oraščić na dan može zaštiti od jesenskog „bluesa“ i popraviti raspoloženje, a štiti i od depresije. Patite li od nesanice možete iskušati domaći napitak. Brazilski oraščić izmiksajte s čašom mlijeka i medom te popijte prije spavanja, piše Punkufer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...