Brojke su rekordne, no zadarski ugostitelji nezadovoljni su sezonom: “Glavni ljudi veze nemaju s turizmom”

Prošlo je ljeto i velike turističke gužve, ali učinci glavne sezone su se već zbrojili. Tri je posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego lani. 68 posto cijelog prometa je u privatnom smještaju.

“Zadru notorno fali hotelskog smještaja više kategorije jer sam po sebi takav smještaj onda mijenja i strukturu gostiju”, kaže Ante Galić, glasnogovornik TZ Zadar.

U nekoliko je godina samo na zadarskom Poluotoku broj kreveta u apartmanima narastao na dvije i pol tisuće, ali to je rezultiralo iseljavanjem stanovništva iz stare gradske jezgre, ali i padom cijena apartmana od kojih su mnogi uređeni kreditima, donosi RTL.

“Nama je popunjenost bila dobra kao i proteklih godina. Razlika u odnosu na prošlu je definitivno manje gostiju u predsezoni i postsezoni”, otkriva nam Iva Stipčević Pantalon, iznajmljivačica iz Zadra.

Ulični svirač na zaradu se ne žali iako kaže zna zaraditi više u ostatku godine, nego u sezoni.

“Svake godine ima sve više svirača i sadržaja u gradu, tako da puno je konkurencije. Sad, što se tiče love, zarada u našem poslu to je onako relativna stvar. Nema pravila”, kaže glazbenik Darko Trupinić.

Ugostitelji ipak znaju konkretno – turista je više, ali je promet znatno manji. Naručuju se mahom najeftinija jela uz čašu vode iz slavine.

“Mi imamo 30 posto manje prometa. Gosti su samim time loši, kako bi bi se reklo, puno manje platežne moći. Dolaze sa svojim pićem za stol, to je normalno”, kaže voditelj zadarskog restorana Marko Valković.

Zadar ima pad u kvaliteti turističke ponude, pa posljedično i slabiju zaradu u turizmu, a sve jer se strategija turističkog razvija nikad nije počela primjenjivati.

“Svi su uključeni u rad u ugostiteljstvu i turizmu i u toj našoj turističkoj ponudi svi oni koji veze nemaju sa turizmom. Nažalost, to još uvijek prolazi, a kad će struka prevladati, ja ne znam, ali činjenica je da to nije pravi put”, tvrdi Stipe Knežević, ugostitelj i zamjenik predsjednika Hrvatske obrtničke komore.

Ostavka direktora turističke zajednice u špici sezone sigurno nije pomogla, pa su analitičari turizma Zadar već prozvali gradom stihijskog i “samoupravnog turizma”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...