Dugoročna prognoza; Evo kakva je jesen pred nama

Slijedom drastične promjene vremena, krenuli smo u potragu za sezonskom prognozom za jesen. No to je za sada teško izvedivo. Iako se prognoze za jesen rade već u kolovozu, serija uragana poput Florence koji je pogodio Istočnu obalu SAD-a ili pak tajfuna Mangkuta, koji je opustošio Filipine i južnu obalu Kine, pomrsili su prognostička predviđanja.

‘S obzirom na ove uragane, atmosfera se ‘nepristojno’ ponaša. To zna biti slučaj ako se pojavi više uragana, pa atmosfera postaje teška za prognoziranje’, pojašnjava za tportal Mazzocco Drvar.

Ona je sezonsku prognozu za jesen radila u kolovozu, no s obzirom na nove momente, kaže da se ni za što ne možemo čvrsto uhvatiti.

‘Ako razmišljamo o duljim periodima, ne bih govorila s prevelikom sigurnošću, no prognoza je bila da će jesen biti toplija i kišnija od uobičajenih’, zaključuje za tportal.

Da nam nakon rekordno vrućeg ljeta stiže od prosjeka toplija, no oborinama bogata jesen, početkom rujna prognozirao je i HRT-ov prognostičar Zoran Vakula.

‘Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, no podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja’, pisao je.

I Vakula upozorava kako prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače. ‘Sjetimo se samo hladnoće iz ožujka i posebice veljače, prije kojih su dugoročne prognoze davale povećanu vjerojatnost iznadprosječne topline. No za ljeto su se pokazale jako dobre, posebice za temperaturu’, podsjeća Vakula.

Američki Accuweather tako je u kolovozu objavio sezonsku prognozu za jesen, prema kojoj naše krajeve očekuju turbulentni meteorološki događaji, naročito od listopada. Jesen bi po njima trebala također biti toplija od prosjeka, s obilnim oborinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...