FOTO Otrovali stabla ispred Vile Zlatko kod Sfinge kako bi ih Nasadi morali posjeći

"Bazen okružen stablima u uvali Maestral kod Sfinge, poznato je mjesto u Zadru. Bazen u kojemu plivaju patke i hladovina koju čine okolna stabla, mala je zelena javna oaza na čija stabla se okomio, pretpostavljamo, netko iz susjedstva. Prije par dana na server Zeleni telefon je zaprimljena anonimna prijava u kojoj se navodi kako su se počela sjeći stabla ispred Vile Zlatko koja se nalazi iza spomenutog bazena. Prijavitelj je naveo kako se radi o stablima u kojima su prethodno napravljene rupe i uliveni otrovi s ciljem da se stabla osuše i proglase bolesnima, a kako bi ih u konačnici Nasadi d. o. o. koji su zaduženi za održavanje javnih površina, odsjekli. To se u konačnici i dogodilo te je već pet stabala posječeno, a u četiri iduća su također izbušene rupe i umetnuti otrovi. Jedno od stabala se već počelo sušiti i vjerojatno mu, kao i ostalima, slijedi ista sudbina kao i stablima koja su se, nedavno nalazila pored njih.

U razgovoru s Dorom Petani, savjetnicom za komunalne poslove Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša, navedene informacije su potvrđene pri čemu je savjetnica navela kako im je slučaj poznat od prije te da je o njemu obaviještena i policija. Međutim, s obzirom na to da počinitelj/i nisu utvrđeni, ništa se nakon toga, osim posječenih stabala, nije dogodilo.

Zašto su stabla otrovana možemo samo pretpostavljati – radi li se o pokušaju stvaranja mjesta za parkirna mjesta, „čišćenju“ pogleda na more ili pak nešto treće, teško je reći bez više informacija. Ono što nam sada preostaje je apelirati na policiju da istraži slučaj, apelirati na Nasade da na istom mjestu zasade nova stabla te zamoliti sve one koji o slučaju imaju više informacija da se obrate policiji. To možete učiniti i anonimno. Nadamo se da se ovakvi besramni slučajevi više neće ponavljati u gradu u kojemu ionako nema dovoljno zelenila ni zelenih javnih površina."

Željka Jurlina

Suradnica na projektima i Zelenom telefonu

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...