HGSS tri dana po Velebitu tražio profesora; Bio na trance festivalu pa odlučio prošetati..

Proteklog Vikenda na Baškim Oštarijama  četvorica polaznika tehno festivala Mystic Mountain Festival odlučila su se malo prošetati.  U subotu u 21.20 sati, HGSS Stanica Gospić dobila dojavu o nestanku osobe.  Navodno su imali namjeru popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarkih kukova, priopćila je Hrvatska gorska služba spašavanja, čije priopćenje prenosimo u cijelosti jer bi ga stvarno šteta bilo propustiti, piše Net.hr.

Četvoricu partijanera tražilo 13 spašavatelja

Na teren je odmah po dojavi izašlo 13 spašavatelja sa tri vozila. Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je mistično nestao. Kada su shvatili da jedan polaznik festivala nedostaje, priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe.

Priče se jednostavno nisu slagale

Međutim, to je bila za spašavatelje nemoguća misija. Izjave se nisu slagale, kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemo da je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati. Tokom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba državljanin Republike Hrvatske , star 48 godina i profesor na jednom fakultetu.

U nedjelju u jutro potraga se nastavlja, spašavatelji još jednom pretražuju područje koje su pretražili prethodnu noć ali i šire kako bi pronašli nestalu osobu. Konkretnijih informacija nije bilo ni drugi dan iako smo obradu i prikupljanje informacija o ovom događaju prepustili policijskim službenicima. I ovaj dan završavamo sa analizom učinjenog i izradom plana za idući dan, ne uzimajući previše u obzir informacije koje smo dobili od članova veselog društva.

Ni profesor im nije mogao ispričati pravu priču

U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo a 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili svi zajedno. Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu.

Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka. Ali ne, nije im pošlo ni ovaj put za rukom, naprotiv u ovom dugometražnom filmu punom rupa profesor je anulirao i one kratke posložene dionice.

Ostavljamo čitateljima da izvuku pouku

Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su naj češće i znaju biti dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće, sa sretnim ili manje sretnim završetkom ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje. Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe. Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo a profesor da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili???

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...