Hostese o tajnama superjahti: “Zatekla sam vlasnika kako sjedi s iglom u ruci”

Australska influencerica Sinead McNamara pronađena je mrtva u Grčkoj. Radila je kao model ali i na superjahtama. Pokazalo se da se djevojka koja je imala tisuće pratitelja na Instagramu – ubila. A sve je više onih koji progovaraju o mračnim tajnama, kako ga mnogi nazivaju, “posla iz snova”.

Glavna stjuardesa Gemma Hulbert radi ovaj posao gotovo sedam godina. “Mi vodimo brigu o gostima. Ako bilo što i sve što zatrebaju, mora biti ispunjeno prije nego što osjete potrebu”, objasnila je 25-godišnjakinja u priči CNN-a.

Ponekad se gost želi kupati u vrućoj vodi u napola ispunjenoj kadi na koju se zatim dodaje pola boce izvorske vode s Fidžija i pola šalice ulja za bebe.

“Imala sam čarter gosta koji je tražio vintage Hermes torbu iz SAD-a pa je naš knjigovođa morao organizirati privatni avion za let od Monaka do SAD-a kako bi pokupio torbu i donio je nazad za gala večeru sljedećeg dana.”

Chelsea Nielsen radi kao stjuardesa i učiteljica je joge na superjahti, a svoj posao opisuje iscrpljujućim ali i ispunjujućim. “Gosti su navikli na luksuz, da imaju ljude koji im pomažu i za njih brinu,” izjavila je 33-godišnjakinja.

Nielsen je radila na privatnim i čarter jahtama poput Kismeta u vlasništvu miljardera Shahida Khana, vlasnika američkog nogometnog kluba Jacksonville Jaguarsa i engleskog nogometnog kluba Fulham FC. Na njemu su u srpnju bili Beyonce i Jay-Z, javlja CNN.

Nielsen uspoređuje svoje radno vrijeme s liječnikovim. “U pravilu smo dostupne 24 sata sedam dana u tjednu”, objašnjava Nielsen. No, tvrdi da uglavnom radi 13 sati na dan s dva sata odmora danju i devet sati noću.

“Industrija jahti je jako materijalistička i luksuzna te je mnogo toga lijepog o njoj rečeno, ali možeš izgubiti doticaj sa svojim srcem i dušom te stvarima koje su bitne u životu”.

Nielsen i Hubert, kao i mnogi drugi, dokumentiraju svoj posao stjuardese na Instagramu. Premda se čini glamuroznim što provode godinu sunčajući se od Meksika do Kariba i Europe, ponekad uhvate samo komadić svog okružja na jahti dok do u detalje čiste sobe gostiju.

Plaće stjuardesa do 9000 američkih dolara

“Prilično je ludo”, kaže Hubert. “Ulazimo u sve kabine gostiju i svakoga dana otvaramo svaki proizvod, svaki komad šminke, svaki proizvod za pranje lica i provjerimo svaki čep. Čistimo ih da izgledaju kao da su stigli ravno iz prodavaonice. Temeljno je obrisati sve do perfekcije.”

“Uvijek imamo otpatke u džepovima od brisanja otisaka prstiju. Ako gost upali svijetlo, ti odeš i obrišeš prekidač. Ako odu u svoju kabinu i sjednu na svoj krevet, ti složiš krevet da izgleda netaknuto i iste sekunde, nakon što koriste kupaonicu, odeš u nju i očistiš je.”

Unatoč dugom radnom vremenu, to je industrija koja nudi atraktivne plaće. Plaće stjuardesa kreću se od 2700 do 9000 američkih dolara mjesečno, ovisno o iskustvu i veličini jahte, što ne uključuje napojnice. Običaj je dati posadi napojnicu od najmanje 10% od troškova unajmljivanja jahte, koje se zatim dijele među osobljem.

“Prije nego što pomisliš, za dva tjedna možeš utrostručiti mjesečnu plaću, i to u gotovini,” ističe Nielsen.

“Sjećam se prvog puta kada mi se to dogodilo i kada sam otvorila omotnicu punu novčanica, a nisam ni znala što bih s njima. Naravno, kako sam Amerikanka, vidjevši eure mislila sam si “ovo može biti i novac iz Monopolyja”. Uopće nisam shvatila što je u mojim rukama u tom trenutku. Nije mi izgledalo uopće stvarno.”

Izgled je važan, kažu Nielsen i Hulbert, što može biti problematično. Teško je dobiti posao ako se boriš s kilažom,” kaže Nielsen. “To je fizički posao i ako imaš takvih problema to bi ti moglo predstavljati izazov.”

Droga, prostituacija i ostali poroci

Uz to, tetovaže su često zabranjene, čak i ako nisu vidljive. “Na nekim brodovima su samo muškarci, neki brodovi nemaju zaposlenike drugih rasa, neki brodovi ne žele zaposliti ženu samo zato što se vlasniku ne sviđa kako izgleda na slici u životopisu”, ističe Nielsen za CNN.

No, prema svjedočenju bivše australske hostese Sarah Begbie koja je radeći iskusila životni stil na superjahti, posao hostese na jahti je bio katastrofalno naporan. Obično bi joj radni dan počinjao oko 6 sati ujutro, radila bi oko 16-18 sati na dan, stalno na nogama.

“Nisam nikada znala koliko ću naporno morati raditi. Počela bih u šest ujutro, a najviše što bih uzela stanku tijekom dana su – dvije minute”, rekla je ova bivša zaposlenica na superjahtama.

Da stvar bude gora, sobe za članove posade bile su premale, poput zatvorskih ćelija, tako da dvije osobe ne bi mogle zajedno stajati.

Hostese su morale ignorirati goste koji bi se ponašali seksualno neprimjereno, kao i prostitutke koje su dovođene na jahte. Ne treba ni reći da je droge bilo posvuda.

“Jedina konstanta na brodu su prostitutke i droga. Sjećam se jednom da sam vidjela vlasnika jahte, inače milijardera, kako sjedi ušlagiran, s iglom u ruci”, ispričala je jedna od hostesa za Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...