I grobari su otišli, traže ih u Zadru, ali i po cijeloj Hrvatskoj

Riječ je o stigmatiziranoj djelatnosti, zbog čega se na natječaje javlja mali broj kandidata – kaže Tanja Sušić iz riječkog poduzeća Kozala.

– Težak posao i male plaće. Eto, zato je teško pronaći grobare. Ja sam se tu našao silom prilika jer je moj prethodnik otišao u mirovinu pa su mene kao komunalnog radnika premjestili na ukop pokojnika. Na natječaj sam se jedini javio pa sam sad i službeno grobar – kaže nam 44-godišnji Danijel Kos koji radi za međimursku Općinu Gornji Mihaljevec. Osnovni mu je posao iskop grobnih jama, kakvih je ovih godine iskopao 15, no obavlja i druge komunalne poslove poput košnje. Iako se jedini javio na natječaj, morao je po zakonu proći testiranje, piše večernji.hr.

– Pitanja su bila kako se zove predsjednica države, Vlade, Sabora, koliko imamo naselja, koliko je vatrogasaca i drugo – veli. Plaća mu je oko 3500 kuna. Komunalna poduzeća diljem države, koja se brinu o grobljima, nisu te sreće pa nisu našla grobara. Stoga neka čak planiraju podići cijene usluga kako bi većim plaćama zadržala radnike!

– Riječ je o specifičnom i teškom poslu koji ne može raditi svatko jer psihički nije spreman za takav rad. Plaće nisu visoke, od 4000 do 4800 kuna – kaže Lenko Ugrinić, direktor tvrtke Nasadi uz Zadra.

Direktorica čakovečkog Čakoma Snježana Tkalčec Avirović otkriva da se posljednjih godinu dana suočavaju s povećanim odlaskom radnika koji odlaze u inozemstvo, a njihova se mjesta teško popunjavaju.

– Takav trend prisutan je za sva niže vrednovana radna mjesta u komunalnim djelatnostima koje obavljamo, a najzamjetniji je za radna mjesta radnika na postupanju s otpadom, komunalnog radnika, radnika na pogrebnim uslugama, vozača komunalnog vozila i interventnog vozača za prijevoze pokojnika. Zbog toga razmišljamo o podizanju cijena pogrebnih usluga kako bismo povećali plaće tih radnika. Za istom mjerom trebat ćemo posegnuti i kod drugih komunalnih usluga – ističe S. Avirović Tkalčec. U riječkom poduzeću Kozala imaju otvoren natječaj za četiri grobara.

– Riječ je o specifičnoj, stigmatiziranoj djelatnosti, zbog čega se na natječaje javlja mali broj kandidata koji se smatraju sposobnima, fizički i psihički, obavljati taj posao – kaže Tanja Sušić. Neka poduzeća, poput krapinskog Krakoma, potrebe rješavaju unutarnjim preraspodjelama komunalnih radnika.

– Biti grobar fizički je i psihički zahtjevan posao. Briga o preminulima ne staje nakon sprovoda. Ona traje sve dok je groba pokojnika. Ovi ljudi zaista rade možda i najteži posao na svijetu – kaže Petra Bijač iz koprivničkog Komunalca.

Varaždinski Parkovi objavili su ovog mjeseca oglas za četiri grobara/mrtvonosca. Preloški Pre-kom traži grobara i nudi plaću od 5000 kuna, naknadu troška prijevoza ili cipelarinu, 1250 kuna regresa i isto toliko božićnice, 600 kuna uskrsnice, 600 kuna dara za djecu… Iskustvo nije potrebno.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...