INTERVJU Glasovac o raskolu u SDP-u: “Ljudima je muka od nas. S pravom”

O previranjima u SDP-u koja eskaliraju iz mjeseca u mjesec, a kulminirala su ljetos zahtjevima oveće skupine stranačkih “pobunjenika” za ostavkom šefa stranke Davora Bernardića, zatim o Bernardićevim liderskim (ne)sposobnostima te njenim ambicijama da se, ako do toga dođe, kandidira za predsjednicu stranke Net.hr. razgovarao je sa Sabinom Glasovac, saborskom zastupnicom, potpredsjednicom Kuba zastupnika SDP-a i predsjednicom Gradske organizacije SDP-a u Zadru.

Kriza u SDP-u, koja je planula nedugo nakon što je Bernardić koncem studenoga 2016. godine izabran za predsjednika stranke, blizu je vrhuncu. Proteklih dana čak i oni istureniji članovi SDP-a koji su dosad čvrsto stajali iza Bernardića počeli su diskretno signalizirati da mu je isteklo vrijeme na čelu stranke.

SDP, naime, bilježi najniže rejtinge od početka anketnog mjerenja istih; mnogi istaknuti članovi stranke u zadnje vrijeme su isključeni (Mirando Mrsić), suspendirani (Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović…) ili su pak sami otišli (Bojan Glavašević, Zdravko Ronko, Milanka Opačić…), a očigledan je i raskol na najmanje dvije frakcije. Te se frakcijske borbe, međutim, ne vode oko programskih ili ideoloških pitanja već se konflikt ogolio do najprostijih pitanja: ima li Davor Bernardić liderskih sposobnosti za vođenje najjače oporbene stranke i stožerne stranke hrvatske ljevice te srlja li ona, s njime na čelu, u propast. Evo što o tome misli Sabina Glasovac.

U ponedjeljak ste najavili ostavku na mjesto potpredsjednice Kluba zastupnika SDP-a ako mjesto predsjednika Kluba preuzme Davor Bernardić. Zašto ne pristajete na to?

Točno. Ukoliko Davor Bernadić postane šef Kluba SDP-a smatram da treba birati svoje najbliže suradnike, odnosno ljude koji vjeruju u njegovu viziju vođenja Kluba i parlamentarnog djelovanja SDP-a. Ne mogu biti desna ruka osobi koja je prije mjesec dana na stranačkom sastanku kuvertirala ostavku na zastupničko mjesto u Saboru i tražila od svih nas da učinimo isto, a danas želi voditi Klub, jer smatran da ta ambicija nije motivirana stvarnom željom za unapređenjem rada Kluba nego željom za zlouporabom Kluba kao instrumenta unutrastranačke borbe. To su nemogući uvjeti rada i u takvim rabotama ne želim sudjelovati.

Nedavno ste izjavili da za Bernardića ima mjesta u SDP-u, ali da on nije za šefa stranke. Zašto?

Nema karizmu, uvjerljivost, autoritet, znanja ni sadržaj.

Dok mu oponenti spočitavaju liderske deficite, Bernardić uzvraća da ga žele smijeniti eksponenti uvozničkog lobija i krupnog kapitala. Kako tumačite tu njegovu tvrdnju?

Veću nebulozu dugo nisam čula. Jedini tko sustavno ruši Davora Bernardića je on sam.

Kriza i previranja u SDP-u traju predugo i loše se odražavaju na stabilnost i rejting stranke. Već mjesecima sve frakcije unutar stranke održavaju polutajne sastanke nakon kojih se – takav je dojam u javnosti – raskol samo produbljuje. Što o svemu tome misle “obični” članovi i kako će, po Vama, okončati unutarstranačka kriza?

Mislim da im je muka od nas. S pravom. Zbog onoga što činimo, a još više onoga što ne činimo. No, naše vodstvo to očito ne želi čuti ni vidjeti i držat će naš SDP, birače i Hrvatsku još malo u agoniji. Dok ne nađu nekoga tko bi mogao biti kalif nakon kalifa. Tolika razina (ne)odgovornosti i egocentrizma i samodopadnosti da nije tužna, bila bi smiješna.

Jeste li spremni u nekom eventualnom scenariju preuzeti odgovornost i kandidirati se za predsjednicu stranke?

Ne, ali sam spremna doprinijeti izvlačenju SDP-a iz krize te s nekim “novim klincima” uz podršku iskusnih lica graditi urbani SDP za budućnost.

Po Vašem mišljenju i saznanjima, ima li šanse da se u slučaju povlačenja ili svrgnuća Bernardića na čelo stranke vrati Zoran Milanović?

Mislim da ne postoji ta mogućnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...