Jakov Dražić jedini je prvašić u područnoj školi u Petrčanima: “Bit ću sam i imat ću učiteljicu samo za sebe”

Bit ću sam u prvom razredu i imat ću učiteljicu samo za sebe! A na velikom odmoru i poslije škole igrat ću se s djecom iz drugih razreda. Velik sam, pa ću do škole hodati bez odraslih, s drugom djecom koja su mi susjedi.

Kazao nam je to Jakov Dražić (7), jedini prvašić koji je upisao područnu školu Petrčane Osnovne škole Petra Preradović. Veseli ga odlazak u školu, čuo je da je učiteljica Linda vrlo dobra, naučio je slova i brojiti do tisuću, a ima i pernicu Real Madrida u kojem mu je najdraži igrač, naravno, Luka Modrić, koji ima vikendicu na drugom kraju Petrčana, pišu 24sata.

Područnoj gradskoj školi s manjkom djece stalno prijeti zatvaranje škole. Od ove godine dva razredna odjeljenja te škole spajaju se u jedno, a umjesto dvije imat će jednu učiteljicu.

– Nastojimo da školska vrata ostanu otvorena i da se škola ne zatvori zbog manjka djece. Dobro u istoj učionici imati djecu različite dobi. Mlađi uvijek upiju nešto od starijih jer su kao male spužvice, a i stariji se uče lijepo odnositi i pomagati mlađima – rekla nam je Stanka Pera Martinac, ravnateljica škole. I Maji Dražić, Jakovljevoj mami, drago je što će se učiteljica moći posvetiti obrazovanju njezina djeteta.

– Razmišljali smo da ga upišemo u školu u Zadru, no odustali smo jer smo shvatili da je mali broj učenika zapravo dobra stvar i da klinci više nauče. To je zapravo privilegij. Sljedeće godine će i Luka ići sa starijim bratom pješice u školu – kaže mama Maja. S druge strane, u Slavoniji je iz godine u godinu sve manje stanovnika, puno ih se u zadnjih nekoliko godina odselilo iz sela u veće gradove, pa i u inozemstvo.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...