Kavopije širom svijeta očekuju nižu cijenu napitka, cijena sirovine najniža u 12 godina

Uslijed političke neizvjesnosti koja slabi brazilsku valutu, na svjetskom tržištu kavom se trguje po 96 centi.
Zahvaljujući neizvjesnim predsjedničkim izborima u Brazilu, kavopije širom svijeta očekuju nižu cijenu omiljenog im napitka.

Cijena kave iz Brazila, vodećeg svjetskog izvoznika, pale su na najnižu razinu u 12 godina zbog slabljenja tamošnje valute, reala. Prema podacima Međunarodne organizacije za kavu, malo više od pola kilograma brazilske kave u ponedjeljak je stajalo 96,78 američkih centi. Za usporedbu, posljednjeg dana prošle godine cijena je iznosila 124,57 centi, što znači da je cijena ove godine oslabila više od 22 posto.

Pad cijene kave u korelaciji je s padom vrijednosti reala od 20-ak posto, a zbog čega brazilski farmeri pojačano izvoze kavu na svjetsko tržište. Naime, trgovina kavom na svjetskom tržištu obračunava se u dolaru.

Valja naglasiti kako su farmeri upravo ubrali rekordan urod. Kako će se cijene te kulture ubuduće kretati, ovisi o rezultatima izbora za novog predsjednika Brazila koji će se održati 7. listopada.

Sa sadašnje razine od 4,2 reala za dolar, tečaj brazilske valute mogao bi se spustiti između 4,40 do 4,50 reala ako pobijede ljevičarski kandidati Fernando Haddad  i Ciro Gomes, tvrdi za Financial Times Ilja Gofštejn, analitičar valuta u banci Standard Chartered. Ako “tvrdi” desničar Jair Bolsonaro održi prednost u predizbornim anketama i dobije izbore, real će ojačati, tumači taj analitičar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...