Ključni svjedok više ne tereti Kalmetu; Evo što je govorio 2013., a što danas

Kako smo danas već objavili, poduzetnik Drago Tadić danas je svjedočio na suđenju Božidaru Kalmeti.

Promijenio je svoj iskaz. Sada više ne tereti izravno Kalmetu i Livakovića.

Evo što je svjedočio prije, a što danas.

Iako je 2013. u svom iskazu na osnovu kojeg je dobio oprosnicu i nije završio u istom procesu s Kalmetom, Livakovićem i ostalim optuženima za izvlačenje gotovo 22 milijuna kuna preko HAC-a, Tadić naveo kako mu je upravo Sapunar rekao da iza te firme Zelot stoje on, Kalmeta i Livaković, danas ovaj ključan detalj nije ponovio. Kada je počeo objašnjavati da je Sapunar samo spomenuo ministarstvo, na osnovu čega je on zaključio da se radilo o Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, te kada je dodao da je samo na osnovu svojih pretpostavki zaključio da iza izvlačenja novca preko HAC-a uz Sapunara stoje Kalmeta i njegov državni tajnik Livaković, olakšanje i podsmjeh na licima okrivljenih i odvjetnika nisu pošli neprimjetno, prenosi Telegram.

Tadić se pokušao opravdati da je na isti način svjedočio i u USKOK-u, iako je u zapisniku s tadašnjeg ispitivanja jasno stajalo: “To je bilo čisto izvlačenje novca za Sapunara, Livakovića i Mikulića”. Osim toga, istražitelji su u ranijem iskazu zabilježili da je Tadić izjavio i ovo: “Sapunar mi je rekao da se novac plaća po nalogu iz Ministarstva, Kalmete i Livakovića”. Danas to međutim nije tako izravno ponovio.

ŠTO JE JOŠ USKOK-U OSTALO U PROCESU PROTIV KALMETE?

Tadićev iskaz do sada je bio među ključnim dokazima protiv bivšeg ministra Kalmete uz svjedočenje Josipa Sapunara. Sapunar je još na početku ovog procesa priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. Zato je dobio samo godinu dana zatvora, koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. Uz to je sklopio i izvansudsku nagodbu s USKOK-om prema kojoj u državni proračun mora uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Na glavnoj sudskoj raspravi među ostalim je opisao kako se novac izvlačio preko HAC-a i pojasnio: “Ponekad bih od tog novca ja dobio dio, a Livaković mi je rekao da ponekad dio tog novca ide za Zadar i Kalmetu”. Kako su izvlačeni ovi milijuni već je ranije opisao i sam Igor Premilovac. Taj čovjek poznat je kao ključna figura afere Remorker koja je otkrila razmjere izvlačenja novca preko državnih tvrtki u vrijeme prošle HDZ-ove vlasti.

“U ugovorima sam obično navodio da se radi o uslugama nadzora, konzaltinga, lobiranja, no ništa od toga nije napravljeno. To je bila špranca, a iznose u ugovorima govorio mi je sam Sapunar. Imena potpisnika ugovora sam izmišljao. Sapunar mi međutim nikada nije rekao kome je novac prosljeđivao”, svjedočio je Premilovac na sudu. Potvrdio je i da je za sebe zadržavao 20 posto od tako izvučenog novca.

Zanimljivo je kako se nedavno u medijima pojavila kalkulacija da bi Božidar Kalmeta mogao u konačnici biti oslobođen krivnje čemu u prilog govori činjenica da je imenovan pomoćnikom glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...