Kontroverzni poduzetnik na suđenju Kalmeti i ekipi: “Ubacio sam u prtljažnik torbu s milijun kuna”

Kontroverzni poduzetnik Drago Tadić svjedočio je na sudu Županijskom sudu u Zagrebu u slučaju Remorker. Kako su mediji ranije izvještavali, Tadić je jedan od ključnih svjedoka koji je u istrazi rekao da je Zdravku Livakoviću, bivšem predsjedniku Nadzornog odbora HAC-a, dao milijun kuna mita. Danas je na suđenju kazao da je mito dao Josipu Sapunaru, donosi RTL.

Tijekom svjedočenja ispričao je kronologiju njegova posla u Osijek Koteksu (OK). Ondje je radio do 2011. godine. Godine 2004. postao je predsjednik uprave, a Stjepka Bobana iz Hrvatskih cesta i Josipa Sapunara bivšeg financijskog direktora HAC-a je upoznao 1999. godine.

“Prije mene je direktor Osijek Koteksa bio Ivan Raguž. Tvrtka je bila u velikim problemima, pet plaća nije bilo isplaćeno dok ja nisam preuzeo funkciju”, izjavio je Tadić. Kako je svjedočio, prvo se obratio Sapunaru i Mariju Crnjak.

“Osijek Koteks je od 2000. godine dio hrvatskog konzorcija koji je za HAC sudjelovao u gradnji autocesta od 5,3 milijarde kuna, s tim da je OK sudjelovao do 10 posto. U to vrijeme imao sam dogovor s Hypo bankom u osijeku, da nam banka odobri kredit kojim bi deblokirali račun, a za to nam je bilo potrebno pismo namjere od HAC-a jer bi kredit isplaćivali preko računa HAC-u”, kazao je pa nadodao:

“Iz HAC-a smo to dobili i dobili kredit, koji je u roku vraćen. Tada je krenuo uspon Osijek Koteksa. Za vrijeme dok sam još bio zamjenik direktora 2001. godine, za vrijeme Račana, a OK zajedno s hidroelektranom radio, obratio mi se Sapunar da budemo prijatelj firme, odnosno HAC-a, a s Ragužom nije htio razgovarati jer je bio pod opijatima. Na to sam mu rekao da ja nisam ovlašten o tome odlučivati, ali da ću razgovarati s dioničarima i direktorom.”

Tadić tvrdi da su dogovorili, prema Sapunarovom prijedlogu, da sponzoriraju neke firme te da plaćaju konzultantske usluge, no nije se mogao sjetiti naziva tih tvrtki. “Na isti me način Sapunar nazvao 2003. godine da postanemo prijatelj firme, predočio je da je zatražio pismo namjere. sad je bila nova uprava HAC-a pa je tražio da pomognem. Mislio sam da je to uobičajeno, ništa specijalno… Rekao je da mu treba milijun kuna u gotovini, na što sam rekao da trebam vremena.

Za to su znali i uprava i vlasnici tvrtke, Škorić i strateški partneri Alpina Salzburg. Novac smo izvukli preko strateškog partnera jer je kod njih to normalno lobiranje. Oni su mogli za lobiranje na zapadnom Balkanu dizati novac s računa tvrtke”, ispričao je Tadić pa prepričao detaljan proces do potpisivanja ugovora, za kojeg kaže da ga nije ni pročitao.

“Situacija u kojoj smo se našli nas je na to prisilila jer se tražilo da se ubrza gradnja autocesta, a u proračunu nije bilo dosta sredstava te su tražili da zadnji kvartal ispostavljamo početkom naredne godine. U to je vrijeme HAC OK-u dugovao 25 milijuna kuna, a plaće su našim radnicima bile 15 milijuna kuna mjesečno. Uspjeli smo isplaćivati plaće, a kooperantima smo dugovali”, posvjedočio je Tadić dalje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...