Kroz zadarsku Zračnu luku u srpnju prošlo 111 tisuća putnika

Hrvatske zračne luke u sedam mjeseci prihvatile su gotovo 6 milijuna putnika ili 11,5 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a samo u srpnju putnika je bilo gotovo 2 milijuna ili 7,4 posto više nego u lanjskom srpnju, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog srpanjskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 692 tisuće, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od 6 posto u odnosu na srpanj prošle godine..

Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik sa 470,5 tisuća putnika ili 7 posto više nego u lanjskom srpnju, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća sa 378,1 tisućom putnika ili 8,1 posto više. S većim porastom, od 14 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 171,5 tisuća putnika koje je u srpnju prihvatila, a po broju od 111,1 tisuće putnika slijedi Zračna luka Zadar, no time je i jedina među svim lukama u blagom minusu u odnosu na lanjski srpanj, od 0,8 posto.

Najznačajniji porast broja putnika od 33 posto, zabilježila je pak u srpnju Zračna luka Rijeka sa 41,3 tisuće putnika, a slijede zračne luke Osijek sa nešto malo više od osam tisuća putnika ili 15,5 posto više, te Brač sa nešto više od šest tisuća putnika ili porastom od 27,4 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj sa 829 putnika u plusu od 18,4 posto u odnosu na srpanj 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u srpnju su Njemačka, UK, Francuska, Norveška, Švedska, Italija, Danska, Španjolska, Nizozemska i Švicarska, a iz svih tih zemalja, osim iz Švedske, je i bilo više putnika nego u lanjskom srpnju.

Takvi porasti sa tih, ali i drugih stranih tržišta dijelom se mogu objasniti i povećanim brojem sezonskih aviolinija prema i iz Hrvatske, u čemu veliki udjel ima i udruženo oglašavanje odnosno sredstva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica te privatnog turističkog sektora sa stranim partnerima, avio prijevoznciima i touroperatorima. Velik dio sezonskih avio linija bit će dostupan do kraja listopada.

Porast operacija i teretnog prometa

Porast broja putnika u svim zračnim lukama i u srpnju i u sedam mjeseci ove godine pratio je porast broja operacija zrakoplova i teretnog prometa, odnosno podaci DZS-a pokazuju da je ukupno u srpnju na zračnim lukama bilo 19,5 tisuća operacija zrakoplova ili 6,6 posto više, dok je to na razini sedam mjeseci bilo 69,4 tisuće operacija ili 7 posto više.

Tereta je na zračnim lukama pak u srpnju bilo ukupno 1.157 tona ili čak 25,5 posto više nego u srpnju 2017., a iznimno velik porast, od gotovo 51 posto, luke su ukupno zabilježile u sedam mjeseci sa gotovo 7.000 tona tereta.

Grafikoni DZS-a pokazuju i da se, unatoč povećanju broja avio linija ove godine, i dalje na zračnim lukama zadržala slična krivulja prometa kao i u prethodne tri godine (od 2015.), odnosno vršni promet ili najviše putnika bi na tim lukama bilo upravo sezonski, od travnja do rujna, da bi u ostalim mjesecima godine to bilo znatno manje, ili otprilike manje od 300 tisuća putnika po mjesecu ili u prosjeku oko 150 tisuća putnika. To je bio i slučaj ove godine u prva tri mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...