Malta: “Brine me gdje idu novci poreznih obveznika i građana, koliko nam se vraćaju i ulažu u grad”

Vijećnik MOST-a Mladen Malta na zadnje održanom Gradskom vijeću zadarsku Turističku zajednicu nazvao je brodom koji tone. Dražena Grgurovića proglasio je kapetanom. To se nije svidjelo gradonačelniku Branku Dukiću koji je utvrdio kako “je jadan Ante Rados je otišao jer nije više mogao izdržati pritisak oporbe”.

Evo što kaže Malta o načinu funkcioniranja u Gradu Zadru i obrtništvu.

– U Zadru egzistira koalicija Akcije mladih sa svoja tri vijećnika i nas dvoje vijećnika iz Mosta NL. Imamo  klub i djelujemo kao oporba i dosta smo aktivni. Osobno se trudim baviti onim što najviše znam i za što imam čvrste argumente, a to su područja kojima se desetljećima bavim, trgovina, poduzetništvo, obrtništvo, ugostiteljstvo.

Na koji način pomažete kolegama obrtnicima svojim političkim  angažmanom u Mostu nezavisnih lista?

– Kako obnašam i funkciju predsjednika Udruženja obrtnika Zadar upućen sam  u poteškoće funkcioniranja obrtnika. Suradnja s Gradom postoji, ima dobrih i hvalevrijednih poteza, ali ima nažalost loših poteza od kojih u konačnici nema koristi ni obrtništvo niti će imati Grad u budućnosti i dok sam na čelu Udruženja borit ću se za dobrobit obrtnika što mi je i dužnost po Statutu, bez obzira tko sjedi u Gradu i koja politička opcija vlada, to sam radio i radit ću i dalje. Uvijek sam dostupan za svaki pojedinačni problem kolega  i kad vidim da je kolega u pravu, onda idem do kraja. Brine me i gdje idu novci nas poreznih obveznika i građana i koliko nam se vraćaju i ulažu za naše bolje sutra, to su naši novci i bitno je da se utroše u neku opću korist, a ne u privatne projekte i interese raznih skupina koji to uporno rade.

Vaši istupi postali su u kratkom roku vrlo zanimljivi zadarskoj javnosti i medijima, ponajviše jer otvarate teme o različitim tretmanima gradskih vlasti prema različitim poduzetnicima.

– Na gradskom vijeću postavljam nekima možda čudna pitanja i tražim u većini slučajeva isključivo pisane odgovore koji mi kasnije služe za  prijave Općinskom državnom odvjetništvu. Tako su građani Zadra  saznali koliko i tko je dužan Tržnici Zadar, no nisu negirali to, naprotiv, obećali su ta dugovanja zatvoriti. Bezuspješno tražim  imena novozaposlenih u gradskim tvrtkama, uvijek se izvlače na zaštitu osobnih podataka, zapravo se radi o zapošljavanju samo članstva vladajuće stranke. Aktualiziram  i upozoravam na loše vođenje Turističke zajednice i sukobe interesa u njoj. Dovoljno  govori o tome kakvo je stanje u TZ kad direktor daje ostavku u srcu sezone.

Otkrili ste neke konkretne propuste.

– Trenutno se provode jako velika poskupljenja odvoza komunalnog  otpada gdje se pruža otpor na razne načine. Tražio sam u pisanom obliku dugovanja prema Gradu za najam poslovnih prostora  i kad sam ga dobio, vidio sam dosta potencijalnih pitanja na gradskom vijeću. Prvo što mi je upalo u oko je dug pravnih osoba prema Gradu u iznosu od 12.596.639,01 kunu i dug fizičkih osoba u iznosu od 7.724.176,24 kune, a ukupan dug iznosi 20.320,815,25 kuna, što mi je neshvatljivo kako se Grad doveo u takvu poziciju. Za dug fizičkih osoba nisam dobio imena dužnika jer se Grad pozvao na očitovanje Agencije za zaštitu osobnih podataka, a kod  pravnih osoba  od spomenutog ukupnog duga od 12.596.639,01 kuna 9.527.407,81 kunu odnosi se na  samo jednu tvrtku, što je itekako sumnjivo i postoji  mogućnost sprege odgovornih u Gradu i vlasnika te tvrtke. Ima više slučajeva korištenja odnosno razlike korištenja javne površine ugostiteljskih objekta gdje sam prozivao i Grad i jednu gradsku tvrtku i te ugostiteljske objekte, nekim objektima suvlasnici su iz vladajuće stranke. Kao gradskom vijećniku intencija mi je da novci idu u gradsku blagajnu i da svi od toga imamo korist, bez ikakvih loših namjere  prema nekome.

Postoje li po vas  kakve posljedice takvim djelovanjem?

– Da postoji niz pokušaja, želi me se ušutkati! Mediji bliski tim interesnim skupinama me ocrnjuju, pišu neistine, stigmatizira me se i na razne me načine žele preplašiti i ušutkati, zapravo se izdaju i na taj način otkrivaju gdje se sve pružaju kraci, a stvarno je zanimljivo koje su institucije i pojedinci uključeni u takve radnje. Apsurdno je da se borite za što veći i bolji proračun Grada, a taj isti Grad vam raznim metodama pravi probleme u poslovanju preko zaposlenika u službi interesnih skupina koje razotkrivate. Oni se smatraju nedodirljivim, pa me pokušavaju ušutkati i tako poslati poruku drugim gradskim vijećnicima. Ništa nisam lagao, argumentima odnosno odgovorima iz gradske uprave moja pitanja su se pokazala više nego opravdana.

Što u budućnosti možemo očekivati od vašeg djelovanja pod okriljem Mosta NL?

– U budućem radu može se očekivati samo moja veća aktivnost po pitanjima lokalnih problema i  načina vođenja Grada. Možete očekivati  borbu za  ravnopravnost bez privilegija za vladajuće, borbu za stručnost bez obzira na stranačku pripadnost. Smatram da se za sad mogu sam nositi s pritiscima, ali bitno je da znam da imam podršku i pomoć saborskih zastupnika Mosta ako zatreba. Uživam potpunu neovisnost djelovanja u osobnoj prosudbi i  ne postoji nikakav stranački diktat i takvim postavljanjem stvari događaju se bolje stvari i osjećaju se pomaci za svjetliju i pravedniju budućnost Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...