Cestitka_Uskrs

Na Županijskom sudu u Zadru potvrđena prva pravomoćna presuda za jedan euro kredit

Na Županijskome sudu u Zadru potvrđena je prva pravomoćna presuda za jedan EURO kredit, na temelju koje je Addiko banka d.d., bivša Hypo banka, ovršena za 48.970 kuna, a pripadajuće zatezne kamate u iznosu oko 35.000 kuna bit će ovršene uskoro. Kredit je bio ugovoren na iznos oko 107.000 eura plativo u kunama, priopćili su iz Udruge Franak.

Presuda je donesena 21. svibnja 2018. pod oznakom 3 Gž-1477/16-4, a zastupnik tužiteljice bio je zagrebački odvjetnik Nenad Horvat.

Presuda se odnosi na EURO kredit, i prema toj presudi nema zastare potraživanja niti po EURO kreditu. Županijski sud u Zadru prihvaća stav da se kolektivna presuda odnosi i na EURO kredite u onome dijelu koji se odnosi na nepošteno ugovorene kamatne stope. Ako bi se takva praksa primijenila i na drugim županijskim sudovima, to bi značilo da se pravomoćna kolektivna sudska presuda u dijelu koji se odnosi na kamatne stope odnosi na sve valute i sve vrste kredita te da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata niti za takve kredite.   Udruga Franak tom presudom dobiva još jednu potvrdu da su stajališta koja godinama iznosi u javnosti, u potpunosti utemeljena na hrvatskome i EU pravu te na relevantnoj sudskoj praksi u Republici Hrvatskoj, kažu iz Franka navodeći kako je presuda izuzetno značajna jer je to prva takva pravomoćna presuda za EURO kredit. Osim te presude saznajemo i za još nekoliko pravomoćnih presuda iz CHF kredita, o kojima ćemo izvijestiti javnost uskoro.

– Zaključujemo, svi EURO i KUNSKI dužnici iz kredita koji su ugovoreni prije 2013. s promjenjivom kamatnom stopom koja se mijenja odlukom banke imaju pravo privatnim tužbama zahtijevati vraćanje preplaćenih kamata, a konačno na temelju presude imaju pravo presuđenu preplatu zajedno sa zateznim kamatama i naplatiti od banaka, ako ne milom, a onda ovrhom banke, jer pravomoćna presuda jest OVRŠNA ISPRAVA. Time dajemo do znanja svima onima koji ne vjeruju kako se banke može ovršiti, da je banka jednako ovršiva kao i svaka druga fizička ili pravna osoba. Isto tako, time dajemo do znanja još jednom da se kolektivna sudska presuda odnosi i na EURO, i na KUNSKE kredite, kada su kamate u pitanju, poručili su iz Franka.

Udruga poziva sve euro i kunske dužnike koji žele vratiti svoj novac iz banaka da se jave radi savjetovanja na mail: [email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...