Nikola Vikić-Topić o pomicanju satu: Je li bolje bolje ljetno ili zimsko računanje vremena?

Jesmo li dobili sat ili izgubili, spavamo li dulje ili kraće, koliko je sad zapravo sati. Besmislene i zbunjujuće razgovore vodit ćemo samo još dva puta jer ćemo sat pomaknuti zadnje nedjelje ovog listopada, 31. ožujka 2019. i nikad više.

Tako je odlučila Europska Komisija, i članicama dala rok do travnja sljedeće godine da odluče hoće li uvesti trajno zimsko ili trajno ljetno računanje vremena. Europa je odlučila poslušati mišljenje građana jer se u velikoj anketi protiv pomicanja sata se izjasnilo 80% ljudi.

E sad, da bismo bolje razumjeli što bi se dogodilo da odaberemo zimsko a što da odaberemo ljetno računanje vremena upomoć smo pozvali našeg Nikolu Vikića Topića.

Nikola, znam da je to tebi sve jasno, ali ljudima je generalno pomicanje sata zbunjujuća stvar. Ljetno računanje vremena je povoljnije za južne zemlje, a zimsko za sjevernije?

U gubo rečeno je tako. U zemljama koje su više južno prema ekvatoru su dan i noć kroz cijelu godinu traju podjednako dugo. Tako i daleko na sjeveru isto nema smisla pomicanje sata pa nisu uvodili to ljetno i zimsko vrijeme.

Ako uvedemo ljetno računanje što će biti drukčije nego sada. Hoće li djeca ujutro u školu ići po mraku?

Ako bi zadržali ljetno računanje vremena, tijekom zime bi sunce izlazilo tek u 8:39 minuta. To znači da išli po mraku u školu i na posao za vrijeme zimskih mjeseci.

Ali, recimo 21. prosinca sunce bi bilo na nebu do 17:19 što znači da ne bi išli po mraku doma.

To bi moglo negativno utjecati na seljake koji su vezani ranojutarnjim obavezama. Možda bi morali promijeniti cjelodnevni ritam.

A zimsko? Nema više dugog dana, je li tako?

Onda bi ljeti popodnevni, svijetli dio trajao kraće. Sunce ne bi zalazilo oko 21 sat, već oko 19:48 sati (21. lipnja). Dok bi izlazilo u oko 4:07 ujutro. Onda se postavlja pitanje što mi imamo od tog danjeg svjetla u 4 ujutro jer ionako svi spavamo.

Zato je pomicanje sata imalo neke svoje prednosti. No, pokazalo se da loše utječe na ljude pa se zato odlučilo ukinuti pomicanje sata.

Što ti misliš da je bolje?

To je stvarno teško reći. To je individualno. Ovisi o tome kakva ste osoba. Možda bi trebalo napraviti neki ekonomski proračun, recimo za uštede, da vidimo je li bolje jedno ili drugo.

Meni se osobno više sviđa ljetno računanje vremena jer imam dulji dan. Ali veliki problem je to što ćemo ići ujutro po mraku. Ja to gledam i s meteorološke strane. Najniža jutarnja temperatura u danu postiže se otprilike sat vremena prije izlaska sunca. Ne samo da ćemo ići po mraku zimi, nego će to biti najhladnijem dijelu dana, pišu Vijesti.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...