Novi štrajkovi u Ryanairu, otkazano 150 letova

Rzanair se suočava s novim štrajkom koji primorava kompaniju da otkaže više od trećine letova iz i prema Njemačkoj.

Štrajk u trajanju 24 sata koji je počeo u 3 sata na poziv njemačkih sindikata pilota Cockpit i kabinskog osoblja Verdi izazvao je otkazivanje 150 letova iz i u Njemačku.

Tridesetak zaposlenika okupilo se tijekom jutra u zračnoj luci Berlin Schoenefeld s transparentima “Ryanair se mora promijeniti” i “Bez prava, bez letova”.

Odgoda rezervacija

Ryanair ovaj put nije pozvao kao pojačanje inozemne pilote. Predložio je putnicima da besplatno odgode rezervacije sa srijede na četvrtak, petak, subotu ili nedjelju.

Njemački štrajk prethodni štrajku na razini Europe koji bi trebali službeno u četvrtak najaviti talijanski, portugalski, španjolski, nizozemski i belgijski sindikati.

Oni su u zajedničkom priopćenju najavili za petak, 28. rujna, “najveći štrajk” u povijesti niskobudžetne irske kompanije, koja se mjesecima suočava sa štrajkovima osoblja.

U kolovozu se kompanija suočila s velikim usklađenim štrajkom osoblja u pet europskih zemalja: 400 otkazanih letova usred sezone godišnjih odmora te više od 55.000 putnika zahvaćenih štrajkom.

Štrajk upozorenja

Otada je Ryanair sklopio sporazume u Irskoj i Italiji koje su njemački sindikati smatrali nedostatnim te stoga kreću sa svoje strane u štrajk.

“Ovo je prvi štrajk upozorenja, a nastavak će ovisiti o odvijanju pregovora”, upozorila je Christine Behle, članica administrativnog vijeća Verdi.

Irski prijevoznik zaprijetio je pak nezapošljavanjem u Njemačkoj ako štrajkovi ne prestanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...