Od Nove godine novo obavezno cjepivo, no već su krenuli problemi

Sve bebe rođene nakon Nove godine, morat će se uz ostala obvezna cjepiva cijepiti i protiv pneumokoka. Cjepivo, naime, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od sljedeće godine postaje obvezno.

Odluka je donesena, a već problemi. Ni Zavod za javno zdravstvo koje je to predložilo, kao ni Zavod za zdravstveno osiguranje koje će ga plaćati, nemaju nikakvu projekciju o tome koliko će to sve skupa koštati.

Uz deset bolesti koja pokrivaju sadašnja obvezna cjepiva, najmlađi će se od sljedeće godine cijepiti i protiv bakterije pneumokok, koja izaziva infekcije dišnog sustava, ali i meningitis.

Roditelji su u načelu za jer većina ih se već susrela, ako ništa onda bar s upalom uha kod svog djeteta.

Na obveznom cijepljenju protiv bakterije pneumokok već godinama inzistira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, jer ta bakterija izaziva cijeli niz bolesti koje zahtijevaju dugotrajno liječenje, a neke mogu biti i opasne po život.

“Tim cjepivom očekujemo da ćemo spriječiti desetak tisuća upala uha godišnje kod djece, na stotine upala pluća pneumokonih, i desetak barem invazivnih bolesti  poput meningitisa i sepse”, pojasnio je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

Oko dvije tisuće djece u Hrvatskoj svake godine oboli od upale pluća. Cjepivo bi, procjenjuje se, tu brojku prepolovilo. Također, pedijatri na godinu samo zbog upale srednjeg uha imaju čak 60 tisuća posjeta, a cjepivo bi ih smanjilo za oko 30 posto.

Koliko će to koštati proračun Zavoda za zdravstveno osiguranje još nema projekcija. Jedna doza cjepiva protiv pneumokoka inače košta od 350 do 550 kuna, a djeca do pet godina dobivat će ga u tri doze s dva, četiri i dvanaest mjeseci.

“Doista u ovom trenutku ne znam koliko će to koštati, jer je to trogodišnji nacionalni plan kad objavimo javni poziv dobit ćemo od različitih vjerojatno proizvođača, cjepiva, pa ćemo odabrati najpovoljnijeg”, rekao je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

Inače, cjepivo protiv pneumokoka obvezno je u svim zemljama EU-a osim u Estoniji i još kratko u Hrvatskoj, javlja RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...