Otočni sabor Vladi: “Agencija za obalni linijski promet mora ostati samostalna!”

Otočni sabor uputio je pismo Vladi Republike Hrvatske, a koje prenosimo u cijelosti:

“Otočni Sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka piše ovo javno pismo povodom donošenja Zaključka o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima na 110. sjednici Vlade Republike Hrvatske i prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Otočni sabor smatra da je u Republici Hrvatskoj dosta nepotrebnih raznoraznih agencija i da u cjelini nemamo ništa protiv gašenja nepotrebnih agencija, ali smatramo da jedna agencija mora ostati samostalna jer otočanima život znači. Agencija za obalni linijski pomorski promet se ne smije ugasiti i mora ostati samostalna kao i do sada. Zašto? Agencija za obalni linijski pomorski promet u svom radu dnevno rješava otočnu pomorsku povezanost i komunicira s otočnim JLS oko potrebnih dnevnih izmjena plovidbenih redova za potrebe otočana.

Bojimo se da ukoliko zaista dođe do ukid anja Agencije, neće biti moguće intervenirati u plovidbeni red na dnevnoj razini. Pretpostavljamo da bi se ukidanjem Agencije za obalni linijski pomorski promet njezine ovlasti prebacile na Ministarstvo pomorstva te smatramo da bi u tom slučaju došlo do sukoba interesa oko dodjele koncesija na obalnim linijama za državnog brodara Jadroliniju.

Otočni sabor također smatra da u predloženom Nacrtu Izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak dolazi do udara na jednu od glavnih gospodarskih djelatnosti na otocima, a to je turizam. Stupanjem na snagu ovog Zakona dolazi do mogućeg drastičnog povećanja paušalnog poreza na dohodak za privatne iznajmljivače. U prijedlogu se tako navodi da su “jedinice lokalne samouprave dužne donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna”.

U navedenom Nacrtu prijedloga Zakona nije navedeno da jedinice lokalne samouprave moraju poštivati Zakon o otocima i otočnost – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Otočni sabor poziva Vladu Republike Hrvatske na preispitivanje gore navedenih problema i potiče ju da uzme u obzir stanje na našim otocima i da ne dozvoli da stupanjem na snagu gore navedenog Zaključka Vlade RH i Nacrta prijedloga Zakona dođe do dodatnog pogoršanja stanja na otocima.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...