Počinje izgradnja Novog kampusa; 285 dodatnih ležajeva, nova menza s 2.415 obroka dnevno

U Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana završna konferencija granta WBIF6 IPF3 za pripremu prve faze izgradnje projekta Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa Sveučilišta u Zadru, koji ima za cilj širenje Sveučilišta u Zadru u skladu sa strateškim i nacionalnim prioritetima, kako bi se omogućio njegov budući razvoj koji je trenutno otežan nedostatkom prostora i opreme.

Osiguravanjem odgovarajućih uvjeta za nove studijske programe i istraživačke aktivnosti, te smještaj većeg broja studenata, cilj je podržati širenje Sveučilišta u novim područjima znanosti i održavanju visoke kvalitete nastave u postojećim područjima. Projekt su predstavili rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, voditelj tima IPF3 Gordon Lamond te tim stručnjaka Tehničke pomoći. Nakon prezentacija uslijedio je obilazak terena budućeg gradilišta.

Ovaj projekt je omogućio planiranje i izgradnju projekta Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa Sveučilišta u Zadru. Studija izvodljivosti ocijenila je ekonomski održivima izgradnju četiri nove zgrade: Studentski smještaj i prehrana, zgradu STEM odjela sa studentskim dormitorijem, CIMMAR (Centar za interdisciplinarna istraživanja mora i pomorstva) te Sveučilišnu knjižnicu kao centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa. U objektu za studentski smještaj i prehranu u Novom kampusu osigurat će se 285 dodatnih ležajeva i 500 mjesta u novoj menzi s dodatnim kapacitetom od 2.415 obroka dnevno.

– Sveučilište umnogome doprinosi gradu i regiji kroz društveni i gospodarski angažman i, posebno, stvaranju novih znanja te transferu znanja i tehnologija, sve na načelima strategije Europa 2020 u kojoj se potiču: pametan, održiv i uključiv razvoj. Projektom „Novi kampus – Centar novih tehnologija, edukacije i kulturnih resursa„ osigurat će se najbolje okruženje za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživački rad s kvalitetnim studijskim programima, razvojem obrazovne i znanstveno-istraživačke infrastrukture, prezentirala je rektorica Vican.

Izgradnja u Novom kampusu će se odvijati u više investicijskih ciklusa, ovisno o mogućnostima financiranja putem Europskih fondova. Za izgradnju zgrade studentske menze sa studentskim paviljonima 4. travnja ove godinepotpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s MRRFEU i SAFU. Dodijeljena bespovratna sredstva iznose 67.433.433,38 HRK, a ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.480.127,22 HRK.

Zgrada STEM odjela s dormitorijem obuhvatit će odjele za geografiju, ekologiju, agronomiju i akvakulturu, zdravstvene studije te pomorski odjel s nautičkim simulatorom. U studentskom smještaju predviđene su 184 dvokrevetne sobe i 16 soba za osobe s invaliditetom.

– Za zgradu STEM odjela s dormitorijem postoji Idejni projekt te je u tijeku osiguravanje sredstava za izradu daljnje dokumentacije kako bi projekt bio spreman za gradnju u sljedećem programskom razdoblju (2020. – 2027.), istaknula je rektorica Vican, zaključivši prezentaciju riječima: „Dosljedno, ustrajno i bez oklijevanja ka izgradnji Novog kampusa i razvoju Sveučilišta u Zadru!“

Grant tehničke pomoći u vrijednosti od 800.000 eura je financiran putem instrumenta financijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) u okviru 6. natječaja za tehničku pomoć u pripremi infrastrukturnih projekata za financiranje kroz europske strukturne i investicijske fondove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...