Podignuta optužnica protiv dvojca zbog bacanja bombi na sjedište PU zadarske

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg hrvatskog državljanina i 56-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenih djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona te kaznenog djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona. (3. 9. 2018.)

Prvookrivljeniku se stavlja na teret da je 5. prosinca 2017. oko 00,40 sati u Zadru; nakon što je prethodno drugookrivljenik zatražio od njega, a zatim ga i nagovorio da baci bombu u dvorište policijske uprave; pješice došao do vanjske ograde policijske uprave, te iako svjestan da bacanjem ručne bombe u dvorište može ugroziti život i tjelesni integritet policijskih službenika, bacio u dvorište ručnu bombu M-75 koja je pala u neposrednu blizinu ulaza u prostorije pritvorske jedinice policijske postaje. Uslijed eksplozije bombe popucala su stakla i oštećena je fasada zgrade, a do ozljeđivanja policijskih službenika nije došlo. Prvookrivljenika se tereti da je ponovno 16. travnja 2018. oko 2,30 sati, na nagovor 56-godišnjaka, u dvorište policijske uprave bacio eksplozivnu napravu koja se sastojala od 200 grama TNT-a s detonatorskom kapislom, pri čemu nije došlo do ozljeđivanja policijskih službenika.

Optužnicom se prvookrivljenog 47-godišnjaka tereti i da je 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući neovlašteno posjedovao četiri ručne bombe, 376 komada streljiva te tromblonski nastavak za automatsku pušku, dok je 56-godišnjak 3. srpnja 2018. u svojoj obiteljskoj kući i u kući svog oca neovlašteno posjedovao dva sporogoruća štapina, dvije detonatorske kapisle, 3,5 kilograma poljoprivrednog eksploziva.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...