priča ilije lončarevića

Pokojni Tomislav Bašić iz Zadra prvi je znao da u Luki raste budući najbolji nogometaš svijeta

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Dva dana uoči dodjele Fifine nagrade The Best za najboljega svjetskog nogometaša naš kandidat Luka Modrić u velikom je stilu najavio dolazak u London.

Modrić je u utakmici s Romom u 85. minuti ispraćen s terena uz skandiranje Bernabeua: “Zlatna lopta, Zlatna lopta!”

– Sretan sam što su tribine pjevale o Zlatnoj lopti, sretan sam i zbog lijepih riječi suigrača i navijača. Naravno da bih volio osvojiti tu nagradu, no nisam time opsjednut niti o tome razmišljam. Individualna priznanja su sjajna, no ako ih ne osvojim, baš se ništa ne mijenja – kazao je Modrić koji je prvi iskorak prema seniorskom nogometu napravio u proljeće 2002. godine u – Dinamu.

Tada je još kao 17-godišnji junior bio priključen tadašnjoj mladoj momčadi plavih koju je oformio sportski direktor Ilija Lončarević, a vodio ju je današnji izbornik reprezentacije Kuvajta Romeo Jozak.

Iskusni nogometni stručnjak, 73-godišnji Ilija Lončarević (danas šef struke u trećeligašu HAŠK-u), savršeno se sjeća rostera Dinamove mlade momčadi od prije 16 godina.

– Iz ‘84. godišta uzeli smo Dragu Papu, a iz Lukina ‘85. Čalu, Cavrića, Bulata, Cindrića te sve kadete ‘86. godišta: Ćorluku, Lončarića, Radaša, Jurina, Miru Šarića, Đurđeka, Glavinu, Karduma, Josipa Mikulića… Ti dečki su preko vikenda nastupali za kadete i juniore, a dio njih u ponedjeljak za mladu momčad u tadašnjoj Ligi mladih – govori Lončarević za Večernji.

Jeste li uočili da u toj momčadi raste budući najbolji nogometaš svijeta?

– Nisam, kao što to nije mogao reći nitko u to vrijeme, osim pokojnoga Tomislava Bašića iz Zadra koji je Modrića i doveo u Dinamo. Za igrača s tim fizičkim atributima rijetko koji stručnjak može tvrditi – taj će sebe izvući. Bez obzira na njegov intelekt, njegovu tehniku… Ali bio je zanimljiv, zbog svoje raznovrsnosti u tehnici, u nuđenju, otkrivanju, agilnosti… – nastavlja Ilija.

Pa opet, unatoč svim kvalitetama, Luka Modrić u Dinamu je biootpisan i u ljeto 2003. poslan u Mostar?

– Nezgodno mi je o tome govoriti jer na neki način sam sebe diskreditiram. Kad sam došao za sportskog direktora, a pozvali su me Ćiro Blažević i Zdravko Mamić, rekao sam im da me prva momčad ne zanima i da ću se posvetiti igračima koje je Ćiro bio otpisao: Eduardu, Ćosiću, Kwediju… I onda sam formirao mladu momčad koja je bila poligon za mlade igrače. U zimi su otišli Eduardo i Tomić u Inter, a da ja to nisam znao, nitko me nije obavijestio, nitko me nije o tome pitao. U ljeto sam jednoga dana pak na hodniku u klubu vidio ljude iz Zrinjskog koji su došli na sastanak s Mamićem i Luka je nakon tog sastanka bio poslan u Zrinjski. I opet me nitko nije pitao – ističe Lončarević.

U doba tinejdžerstva vidjeli ste i Niku Kranjčara i Luku Modrića. Usporedba?

– Niko je pokazivao veliki talent, a najveći minus koji ga je pratio kroz karijeru bila je nedovoljna agilnost za veznoga igrača koja te dovodi u situaciju da se možeš ponuditi ili otkriti. Otkrivanje je najveće znanje igre, vizija, to je ono što imaš u glavi. Niko je bio previše statičan, za razliku od Luke koji je tada neusporedivo više trčao, a sada u Realu igra “hodajući”, zato što ima tako klasne suigrače. Modrića sam u ruke dobio i u svojoj nesretnoj epizodi u Dinamu 2005. godine kada smo završili u “ligi za bedaka”, kada smo ga vratili iz Intera, a Ćorluku tamo ostavili. I pogriješili smo. Naime, u Dinamu je tada bilo previše turbulentno za mladoga Luku, momčad nije bila kvalitetom dorasla situaciji – zaključio je Lončarević, kod kojega je Modrić odigrao prvu seniorsku utakmicu za Dinamo.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar