Pokrivanje cjelokupnih troškova školovanja za 377 učenika deficitarnih zanimanja

Zadarska županija je od ove školske godine u proračunu osigurala sredstva za pokrivanje cjelokupnih troškova školovanja za učenike deficitarnih zanimanja. Osigurava im se besplatan prijevoz u mjesnom i međumjesnom prijevozu, nabava udžbenika kao i smještaj u đačkom domu.

„Ove godine prema prijavama naših škola ukupno je 377 učenika u deficitarnim zanimanjima, a ukupni broj srednjoškolaca je oko 6500“, istaknuo je župan Božidar Longin na aktualnom satu osme sjednice Županijske skupštine odgovarajući na pitanja vijećnika.

„Temeljna je ideja da se potakne upis učenika u ona zanimanja koja najviše nedostaju na tržištu rada i to na način da roditelji tih učenika nemaju nikakvih troškova za školovanje. Deficitarna zanimanja utvrđuje Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svojim preporukama koje se svake godine objavljuju za svaku županiju, tako i za Zadarsku županiju“, rekao je Longin dodavši kako, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika, Županija trenutno provodi projekte energetske obnove za osam škola koja su u njezinoj nadležnosti. U različitim fazama su projekti energetske obnove za četiri srednje škole u Perivoju Vladimira Nazora, za objekt koji zajednički koriste osnovna i srednja škola u Pagu, zatim OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji i OŠ Nikole Tesle u Gračacu. Ukupna je vrijednost ovih radova preko 17 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...