Pomorskoj školi Zadar dodijeljeno 467 tisuća kuna za nabavku školske opreme

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u ponedjeljak s ravnateljima srednjih škola, koje provode strukovne programe u sektoru pomorstva, ugovore kojima će se ovim obrazovnim ustanovama dodijeliti bespovratna sredstva za nabavku školske opreme.

Škole će dodijeljena sredstva, između ostaloga, uložiti u opremanje nautičkog simulatora i pripadajuće opreme, opremanje nautičkog kabineta – nadogradnju simulatora, nabavu videomaterijala, nabavu i ugradnju uređaja na nadzor brodskih interaktivnih funkcija na jednom mjestu (owerhead display) postavljenog na upravljačkom mostu iznad kontrolne ploče, nabavu opreme za zavarivanje i splavi za spašavanje te drugo.

Ukupna vrijednost potpisanih Ugovora iznosi gotovo 3 milijuna kuna, a potpisali su ih ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, ravnateljica Srednje škole Ambroza Haračića – Mali Lošinj Jelena Bralić, ravnatelj Pomorske škole Zadar Svetko Perković, ravnatelj Prometno-tehničke škole – Šibenik Zdravko Peran, ravnatelj Tehničke škole Šibenik Josip Belamarić, ravnatelj Pomorske škole Split Dragan Pavelin te ravnatelj Pomorsko-tehničke škole – Dubrovnik Antonio Lučić.

Tako je Prometno-tehničkoj školi Šibenik dodijeljen iznos od 228.870,24 kuna, Pomorskoj školi Split 569.737,50 kuna, Pomorskoj školi Bakar 543.712,50 kuna, a Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik 462.875,00 kuna. Pomorskoj školi Zadar dodijeljena su pak sredstva u iznosu od 465.750,00 kuna, Srednjoj školi Ambroza Haračića s Malog Lošinja 276.925,00 kuna, Tehničkoj školi Šibenik 173.412,00 kuna, a Srednjoj školi Petra Šegedina iz Korčule 276.051,36 kuna.

Sredstva za nabavu opreme dodijeljena su temeljem javnog poziva Ministarstva upućenog srednjim školama u svibnju ove godine, a izravan su doprinos ostvarenju ciljeva Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike RH za razdoblje do 2020. godine.

Naime, ovom mjerom Ministarstvo osigurava odgovarajuće materijalne uvjete u pomorskim školama te radi na promociji, jačanju kompetencija i podizanju kvalitete obrazovanja učenika u srednjim pomorskim školama. S tim ciljem Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi i čitav niz drugih mjera, poput projekta stipendiranja učenika srednjih škola i studenata pomorskih fakulteta, a sve kako bi osiguralo motivirajuće uvjete za upis na ove srednjoškolske i visokoškolske ustanove. Samo tijekom prošle godine dodijeljeno je 219 stipendija za učenike i 72 stipendije za studente.

Provodi se i Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove, osiguravaju subvencije i sredstva za ukrcaj vježbenika na brodove u nacionalnoj i međunarodnoj plovidbi, a za što je samo tijekom 2017. godine izdvojeno četiri milijuna kuna, a omogućen je ukrcaj oko 300 vježbenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...