Preminule dvije osobe; Evo koja vrsta komarca prenosi virus Zapadnog Nila

U svijetu postoji tri tisuće vrsta komaraca, a u Hrvatskoj ih je oko 50. Zagrebom trenutačno haraju dvije vrste: tigrasti komarac koji ne prenosi virus Zapadnog Nila i culex pipiens, koji ga prenosi.

“Za razliku od većine vrsta na našem području, tigrasti komarci aktivni su gotovo tijekom cijelog dana”, objasnila je dr.sc. Ana Klobučar s Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. S druge strane, dodala je, culex pipiens je vrsta koju “vrlo slabo uočavamo i najaktivnija je u sumrak i u svitanje, odnosno po noći”.

Vrtovi su idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, no postoji načini kako spriječiti njihovu pojavu. Važno je održavati sustav odvodnje, redovito prazniti septičke jame, paziti s otpadom, ali i redovito mijenjati ili poklapati posude s vodom. Naime, za razvoj ličinki dovoljan je decilitar vode.

Iako komarci prenose i druge bolesti, epidemiolozi tvrde da je u Hrvatskoj riječ tek o pojedinačnim slučajevima ljudi koji su se zaraženi vratili iz trećih zemalja. Komarci su aktivni dokle god traje toplo vrijeme. S nestankom sunca, trebali bi nestati i komarci, donosi dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...