Priznao poreznu prijevaru i prihvatio kaznu od osam mjeseci zatvora

Luka Modrić oštetio je španjolski državni proračun za 870,728 eura.

Kapetan hrvatske reprezentacije neko je vrijeme milijunske honorare od marketinških prava na svoje ime primao na račun tvrtke koju je otvorio u Luksemburgu. Učinio je to kako bi izbjegao plaćanje visokog poreza u Španjolskoj, no – uhvaćen je u prevari!

Realno, nije Modrić jedini koji je muljao s porezom u Španjolskoj, već su ranije ‘pale’ puno veće face poput Ronalda, Messija, Mourinha i mnogih drugih.

Modrić se nakon sudskog procesa odlučio nagoditi, priznao je krivnju nakon što je dokazano da je zatajio 290,990 eura u 2013. i 579,738 eura u 2014. godini. Učinio je to koristeći tvrtku registriranu u Luksemburgu nazvanu Ivano (prema njegovom sinu), koju mu vodi supruga Vanja.

Time je Modrić prekršio španjolski zakon, a u velikoj akciji raskrinkala ga je Porezna uprava koja je i pokrenula kazneni postupak. Sad španjolski dnevni list El Mundo donosi kako je Luka Modrić odlučio sve priznati! Tim činom automatski je prihvatio kaznu od osam mjeseci zatvora za učinjenu i dokazanu poreznu prevaru kojom je španjolski državni proračun oštetio za 870,728 eura!

No, kapetan hrvatske reprezentacije ipak neće završiti iza rešetaka jer prema španjolskom zakonu kazne manje od dvije godine koje su dosuđene za prvi prekršaj mogu se odslužiti uvjetno. Spasio se tako Modrić robije, ali bankovni račun ostat će mu poprilično ‘poharan’.

Mora odmah platiti 40 posto iznosa koji je utajio, što je 348,291 euro i poput ostalih nogometaša koji su na ovaj način kršili zakon dosuđenu zatvorsku kaznu zamijeniti novčanom, a to je još oko 70,000 eura. To je samo cifra koju je Modrić platio u sklopu nagodbe, a na samom početku sudskog postupka naš je nogometaš ostao i bez nešto više od milijun eura (dokazani neplaćeni porez plus kamate!) koje je morao uplatiti u španjolski državni proračun, piše Tportal.

Problemima našeg najboljeg nogometaša tu ipak nije kraj. Španjolski mediji navode kako Porezna uprava vodi još nekoliko istraga protiv njega, a i hrvatsko Državno odvjetništvo protiv Luke Modrića je podiglo optužnicuzbog davanja lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića i suradnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...