Prodavači, kozmetičari i staklari više neće imati biologiju i povijest, vjeronauk ostaje

Učenici pojedinih trogodišnjih srednjih škola, u koje je ove godine krenuo tzv. dualni program, više neće imati biologiju, povijest i geografiju. Zasad se radi o četiri strukovna zanimanja, to su prodavač, kozmetičar, dimnjačar i staklar. Međutim, u planu je da se dualni program za dvije godine počne primjenjivati u svim strukovnim školama.

Ono što je u cijeloj priči pomalo zabrinjavajuće je to što, kako piše Novi list, profesori o ovakvoj odluci resornog ministarstva na čelu kojeg je Blaženka Divjak, nisu imali pojma. Odnosno, sve su doznali tek krajem kolovoza.

Ovakva odluka je s jedne strane problematična za profesore ukinutih predmeta u strukovnim školama koje idu po novom programu. Njima se mijenja norma u satnici, no nitko ih, tvrde, nije uputio što će sada biti s njima.

Cijela stvar je, naravno, problematična i za djecu koja ostaju bez ova tri, složit ćete se, ne baš nevažna predmeta, dok im, recimo, ostaje vjeronauk, prenosi Telegram.

Naime, prema konceptu dualnog programa, u programu za trogodišnje škole ostaju hrvatski jezik, matematika, informatika, strani jezik, ali i izborni predmet vjeronauk. Takav koncept je navodno usmjeren na tržište rada pa je iz njega izbačeno sve ono što srednjoškolcima koji su upisali trogodišnju strukovnu školu navodno nije potrebno.

Kako tvrde iz Hrvatskog sveučilišnog sindikata, radi se o štetnom potezu, a ukidanje općeobrazovnog predmeta kao što je povijest smatraju nedopustivim.

Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, također kaže da mu nije jasno zašto i po kojem kriteriju povijest više ne spada u općeobrazovne predmete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...