Prosječna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj 6.206 kune, najniža u uslužnim djelatnostima

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj ove godine iznosila je 6.206 kune, što je na godišnjoj realno više za 2,9 posto, objavio je u srijedu prve podatke Državni zavod za statistiku (DZS).

U odnosu na lipanj, pak, prosječna isplaćena neto plaća realno je niža za 0,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u visini od 11.241 kunu, dok je najniža plaća, od 4.007 kuna, isplaćena u kategoriji ostale osobne uslužne djelatnosti.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 5.504 kune, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za srpanj iznosila je 8.420 kuna, što je realno 0,1 posto niže nego bruto za lipanj. Na godišnjoj razini, prema srpnju 2017. prosječna je bruto plaća bila realno viša za 3,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za srpanj iznosila 35,39 kuna, a bruto 48,02 kune.

U srpnju je prosječna neto satnica bila za 5,3 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 1,1 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila niža za 5,2 posto, a na godišnjoj viša za 1,9 posto.

U srpnju je bilo 175 plaćenih sati, što je 4,2 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (188), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (160).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...