Pupić Bakrač o Gaženici: “Srami li se Lučka uprava svog potpisa na ugovoru s Kinezima?”

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske župnije uputio je priopćenje medijima, kojeg prenosimo u cijelosti…

Global Ports Holding na svojim stranicama objavio da su postali koncesionari luke Gaženica što su prenijeli lokalni mediji. Čudi me kako iz LUZa o tom povijesnom potpisivanju ugovora nisu izvijestili javnost, pohvalili se „poslom stoljeća“. Pa nije valjda da se srame svog potpisa na ugovoru ? Nije valjda da dvoje što budućnost nosi?

Ako oni dvoje mi ne dvojimo, pravi problemi tek nas čekaju. Luku Gaženicu u koju smo utrošili 2,1 milijarde kuna sa pristupnom cestom dali smo Turcima u dvadesetogodišnju koncesiju za bagatelu od 60 milijuna kuna. Insolventnoj tvrtci čiji je kreditni rejting u smeću a za posao oko Gaženice su jedva uspjeli osigurati 1,1 milijun kuna garancija !? Referenca za ovaj posao im je raskidanje predkoncesijskog ugovora za luku Gruž od strane Vlade RH zbog nepoštivanja odredbi ugovora i nemogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije.  Sam koncesijski natječaj raspisan je na način da se na njega nitko iz Hrvatske nije mogao javiti sukladno izjavi Božidara Longina danoj za Zadarski.hr 04.09.2016 godine kako je naš narod lijen i ne želi raditi.  Živimo uz more i od mora ali o pomorstvu i upravljanju  lukama ne znamo ništa, Turci znaju.  Pored ovakvih stvari izlišno je i spominjati kako se u ovom slučaju nisu uzimale u obzir globalne financijske i geopolitičke okolnosti.

Na činjenice koje smo podastirali dobivali smo demagoško-populističke fraze tipa koliko kruzer troši janjetine, teletine,povrća… kako će se to nabavljati u Ravnim kotarima… Izbjegavalo se govoriti o meritumu stvari, na kraju je čak LUZ javnim novcem angažirao PR agenciju radi informiranja javnosti !? Što će nekome tko govori istinu i promovira izvanredan posao za Zadar i Zadarsku županiju spin doktori ?  Ne samo da se izbjegavala argumentirana rasprava već nas se pokušalo ušutkati standardnim metodama. U jednom tjednu početkom travnja u vrijeme našeg najjačeg angažmana oko Gaženice dobio sam dva zahtjeva za očitovanje od etičkog povjerenstva Ministarstva poljoprivrede zbog navodnog plivanja za radnog vremena ( raspoređen raditi popodne ) i prisustvovanju sjednici Saborskog odbora za pomorstvo u svezi Gaženice  na radni dan ( uzeo slobodan dan ), poslan mi je porezni nadzor te su mi na kućnu adresu stigle dvije tužbe za klevetu od Božidara Longina ( nešto kasnije i treća) .

Za sve ovo što nam se događa općenito i u slučaju Gaženice kriva je samo jedna jedina stvar, niska razina svjesnosti nas kao društva u cjelini. Otac  Slavonac napisao je sinu na odlasku : Kriv sam sine,jer nisam lajo, krivi smo malo pomalo svi.

Kad za župana izaberete čovjeka čije su reference nošenje 36 000 eura vrijedno prikupljenog novca u središnjicu stranke onda se za ravnatelja LUZa imenuje Robert Škifić koji je sa Antićevim SASom napravio to što je napravio,  dalje je samo logični slijed.

Tko ne nauči ništa od povijesti, osuđen je ponavljati je . Pošto iz pretvorbe i privatizacije ništa nismo naučili idemo ponavljati gradivo, dok ne naučimo, dok se svijest ne podigne na višu razinu, dok ne prestanemo gledati isključivo svoja posla i vlastiti interes jer opće je naš najveći interes u suprotnom društvo se urušava… za djela odnosno nedjela mora se početi snositi politička, etička i svaka druga odgovornost inače nema nama naprijed.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...