Razorni uragan “Zorba” pogodio obale Grčke i Turske, vjetar i valovi paralizirali obalu

Obilna kiša i jaki udari vjetra pogodili su još u petak južnu Grčku i zapadnu Tursku, nakon što se u Sredozemnom moru formirao ciklon sličan onom tropskom. Meteorolozi predviđaju kako bi snažno nevrijeme moglo oslabjeti tek u ponedjeljak, a najnovije snimke s jugoistoka Europe pokazuju kako situacija nije nimalo bezazlena.

U subotu su u gradovima Pylosu i Methoniju na jugu Grčke otkazani trajekti, nestalo je struje i rušila su se stabla. U Ateni su već u petak bile zatvorene škole, a kasnili su i mnogi letovi. Obilna kiša, koja se tek očekuje, mogla bi izazvati poplave i odrone zemlje, piše Accuweather.com. Najkritičnije će biti na Kreti i južnim grčkim otocima te na jugozapadnoj obali Turske.

Očekuju se valovi visoki do čak sedam metara, a nošeni jakim vjetrom isti mogu izazvati poplave u priobalnim područjima – upozoravaju meteorolozi.

Izvješća govore kako zasad nema ozlijeđenih, a stanovnicima je savjetovano da ostanu u zatvorenom.

Ovakve oluje inače se nazivaju “medicane”, a meteorolozi iz DHMZ-a pojašnjavaju kako se prosječno pojavljuju tri puta u dvije godine. Većina nastalih sustava pritom ostaje pri ili ispod jačine tropske oluje, no ponekad se može dogoditi da neke oluje dostignu i kategoriju 1 na ljestvici jačine uragana.

Za nastanak “medicanea” potrebna je topla morska površina, od 15 do 26 °C, zbog čega je idealno vrijeme za njihov nastanak kraj ljeta i početak jeseni, visoka temperatura zraka te iznenadni prodor hladnijega zraka kako bi se razvila nestabilnost iz koje bi dalje nastao sustav oluja, pa naposljetku i “medicane”. Prosječne veličine takvih sustava kreću se od 70 do 300 km, njihov životni vijek je od 6 sati do otprilike 5 dana, a brzina vjetra u “medicaneu” može doseći i 140 km/h, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...