Cestitka_Uskrs

Šest aviona iz Zemunika gasi požare u Dalmaciji

Tri kanadera i tri Airtractora su angažirani na požarištu Kula Norinska kod Metkovića i Čilipi kod Dubrovnika te u Orebiću na poluotoku Pelješcu, a vojni helikopter prevozi posade na relaciji Zemunik-Dubrovnik.

Uz zračne snage, na požarištu u Kuli Norinskoj kod Metkovića angažirane su i kopnene snage s 52 vojnika i sedam motornih vozila, dok se na požarištu u Orebiću nalazi 50 pripadnika sa šest motornih vozila.

“Trenutno nam je prioritet požar iznad Zračne luke Dubrovnik. Za kraj sezone imamo veliki broj požara, a bura nam otežava gašenje i ometa letenje. Srećom, danas je situacija nešto mirnija i vjerujem kako ćemo uspjeti pogasiti sve požare”, rekao je kapetan posade kanadera, bojnik Tomislav Slavica, koji je sudjelovao u gašenju na svim požarištima u protekla dva dana i koji je krenuo u svoju treću akciju.

Prije polijetanja iz Zemunika na požarišta kod Dubrovnika i Metkovića, pilot kanadera, bojnik Milan Došen, istaknuo je kako su trenutno angažirani na požaru kod brda Snježnica pored Čilipa, gdje se njegovi kolege nalaze od ranih jutarnjih sati.

“Odlazimo zračnim mostom Zemunik-Dubrovnik i na taj način ne gubimo vrijeme u smjeni posada. Danas je povoljnija situacija s vremenom jer je bura oslabila te se nadamo da će nam to pomoći da do kraja dana stavimo sve požare pod nadzor”, rekao je Došen.

Zračne snage su u protekla dva dana na sva tri požarišta na jugu Hrvatske ostvarila oko 50 sati naleta izbacivši oko 270 vodenih bombi, odnosno oko 1400 tona vode na požarišta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...