Smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto, najavljuju se niže cijene hrane

Sada je i službeno – hrana će pojeftiniti! Tri trgovačka lanca RTL-u su potvrdila da će zbog najavljenog nižeg PDV-a na meso, jaja, voće, povrće, ali i dječje pelene sniziti cijene tih proizvoda.

Koristi bi trebali imati i domaći proizvođači koji se nadaju da će zbog pojeftinjenja porasti potražnja za njihovim namirnicama. Provjerili smo koliko će time uštedjetikupci.

Jer s prvim danom sljedeće godine PDV na ove proizvode trebao bi se smanjiti za 12 posto. Pa bi u odnosu na sadašnje cijene, građane moglo dočekati pojeftinjenje za nešto manje od deset posto.

Trgovački lanci koje smo kontaktirali, tvrde ako PDV ide dolje, dolje idu i cijene. Smanjenje, kažu, neće koristiti za povećanje svojih marži, a isto očekuju i od drugih.

Prema nekim izračunima, prosječnoj obitelji mjesečni trošak mogao bi se smanjiti za oko 80 kuna. Ministar je uvjeren da će se to i dogoditi jer, kako kaže, trgovci ovakvo smanjenje PDV-a neće moći ignorirati.

“U ovom trenutku fiskalne mogućnosti ne dozvoljavaju da kompletnu hranu snizimo na sniženu stopu, ali radimo na tome da u razdoblju koje dolazi možemo ne samo o tome razmišljati nego i raditi”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Ako se cijene smanje, a poveća potražnja, koristi bi trebali imati i uzgajivači voća i povrća.

“Mi nećemo postići nikakvu bolju cijenu, mi možemo eventualno postići povećanje proizvodnje, što i nije zapravo loše. Poanta je da kupcu proizvod bude pristupačniji, da mu bude financijski dostupniji. I netko će možda umjesto četiri rajčice kupiti pet ili šest i to je automatski 10-15 posto povećanje prometa”, kaže Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Rasterećenjem su zadovoljni i na ovoj farmi kraj Ivanić Grada.

“Taj korak bi uvelike značio proizvođačima, bio bi im vjetar u leđa, mogli bi biti konkurentniji i ponuditi bolje uvjete na tržištu”, smatra Katarina Lukač, menadžerica peradarske farme.

Pa će i njihovih 30 milijuna jaja, koja završavaju diljem Hrvatske, biti jeftinija.

“Apsolutno je realno očekivati spuštanje prodajne cijene jaja, minimalno za tih 13 posto koliko će biti smanjenje porez”, dodaje Lukač.

Smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto proračun će stajati milijardu i 400 milijuna kuna.

Prije nego se stvarno dogodi, zakon još mora proći dva saborska čitanja i izglasavanje.

Na najavljenu poreznu reformu obrušio se predsjednik SDP-a. Davor Bernardić tvrdi da porezna reforma neće uspjeti u ključnom cilju, a to je rast plaća.

Smatra da je riječ o kozmetičkim promjenama te da će ljudi još više izgubiti nadu i potražiti izlaz izvan granica zemlje. Za idući tjedan najavljuje predstavljanje svog plana za porast plaća u Hrvatskoj. Osvrnuo se pritom i na smanjenje PDV-a na pojedine proizvode.

“Skeptični smo i prema snižavanju PDV-a jer je pitanje hoće li utjecati na sniženje cijena u dućanima, a na taj način se direktno pomaže uvoznim lobijima”, ističe Davor Bernardić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...