Više od milijardu kuna uložit će HT u ovoj i sljedećoj godini

Svi u HT-u kroz godinu dana će imati brzinu od barem 20 Mbps

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Krajem sljedeće godine svi mobilni korisnici u Hrvatskom Telekomu imat će minimalnu brzinu surfanja od 20 Mbit/s. Tada bi trebao biti gotov najveći projekt modernizacije mobilne mreže u regiji u koji HT ulaže više od milijarde kuna.

Kako se svake godine udvostruči količina sadržaja na mobilnoj mreži, to zahtijeva i mrežu koja to može izdržati, rekao je Boris Drilo iz HT-a i pojasnio kako će nakon ovog velikog projekta podići kapacitete mreže za 3 puta, a brzine za dva do tri puta. Ovaj projekt su već pokrenuli i u Istri su potpuno zamijenili svu staru infrastrukturu na baznim stanicama, tako da su tamo sada sve nove koje su spremne za 5G. Nakon što su modernizirali mrežu u Istri, krenuli su i na Zagreb, a sljedeće godine na red stižu Dalmacija te završetak kontinentalnog dijela.

Iz HT-a su pojasnili da nova kvalitetnija oprema omogućava kvalitetniji signal i korištenje naprednih funkcionalnosti najnovijih telefona, koji će tako moći u stvarnom korištenju ostvariti brzine surfanja od 200 Mbit/s. Uz to, zamjena opreme u Istri već je pokazala rezultate i rast prometa od skoro 100 posto te 78 posto bolju propusnost mreže.

Dio je ovo nastavka velikih ulaganja HT-a u razvoj infrastrukture u Hrvatskoj, a samo u prvoj polovici ove godine su povećali ulaganja za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te su ona iznosila 822 milijuna kuna.

– Hrvatski Telekom ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture 25 posto svojih prihoda svake godine, što je iznad prosjeka industrije na europskoj razini. Ulažemo u novu mobilnu mrežu budućnosti, razvijamo inovativne proizvode i podižemo kvalitetu usluge za privatne i poslovne korisnike, no uz to istražujemo nova područja rasta koja će obogatiti život korisnika u budućnosti – rekao je HT-ov predsjednik Uprave Davor Tomašković.

Mijenjat će rutere onima koji imaju ispod 20 Mbit/s

Kako su najavili, ova ulaganja u mobilnu mrežu iskoristit će se i u segmentu fiksnog pristupa internetu, pa će korisnicima ponuditi hibridni uređaj koji kombinira mobilnu i fiksnu mrežu. Kako su istaknuli, svim korisnicima koji imaju brzinu ispod 20 Mbit/s zamijenit će rutere i prebaciti ih na tu hibridnu tehnologiju, što bi im trebalo donijeti bolju kvalitetu i veće brzine pristupa internetu.

Kako bi privukli i nove korisnike iz HT-a su najavili da će svim Magenta 1 korisnicima ponuditi mobilnu mrežu za 1 kunu (u prvih šest mjeseci) koja uključuje 2GB prometa i neograničene pozive i poruke. Nova opcija bez dodatne naknade će biti i ‘minitV’ platforma koja će uključivati pristup najgledanijim kanalima, sportske kanale ili Pickbox.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar