Treba li ukinuti rad nedjeljom? Trgovkinje poručuju: “Imamo pravo na jedan slobodan dan za obitelj”

Opet se otvorilo pitanje rada nedjeljom, pogotovo u prodaji, nakon što je načelnik općine Ivankovo odlučio kako će nedjelje biti neradne ne bi li radnici više vremena provodili sa svojom obitelji.

No što o svemu zapravo misle trgovci?

“Ja i moje kolegice i kolege, što mi je dobro poznato, smatramo da bi nedjelja svima trebala biti neradna. Ionako imamo pravo na jedan slobodan dan tjedno i ne bi trebao biti problem da to svima bude nedjelja. Jer, nedjelja je ipak nedjelja. Tad su i ostali ljudi slobodni, djeca ne idu u školu. Ja i supruga, inače, imamo ih četvoro”, rekao je Dalibor, trgovac u jednom danskom prodajnom lancu koji posluje i u Hrvatskoj za DW.

Što zanima Crkvu?

“Crkva se također zanima oko ovog pitanja, ali treba razumjeti da i ona ima svoj interes. Njoj ipak odgovara da u prvim redovima na misi nedjeljom budu gospoda menadžeri, kao i političari. Da se manje guramo radnici. To vam je istina, podijeljeni interes prije svega drugog, a sve ostalo je – prodavanje priče”, zaključio je ovaj radnik.

On je siguran da bi se promet s nedjelje prelio na druge dane, a smatra kako su radnici u Hrvatskoj potlačeni zbog čega navodi kako svoju djecu neće sprečavati ako budu željela ići u inozemstvo.

I njegova kolegica Dragana smatra kako nije svejedno o kojem je danu u tjednu riječ, pogotovo jer ti se radnim nedjeljama raspored kreće ‘mimo ostalog svijeta’, piše Net.hr.

Nema radne snage

“Treba nekako i poslodavci da nađu svoj interes u tome, ili makar da ne pretrpe štetu. Recimo, tako im se više ne bi gomilali slobodni dani za radnike, a to je važno zbog teške situacije na tržištu rada, pogotovo u trgovini. No mislim da su i oni nešto malo mekši negoli prije nekoliko godina. Uvidjeli su neke objektivne činjenice, osim što više nemaju radne snage na izbor kao ranije. Naći će valjda neku računicu, vide i oni koliko smo nezadovoljni“, kaže Dragana.

Ova trgovkinja dodaje kako je svima jasno da ima pojedinih službi u kojima je nemoguće očekivati državnu zabranu rada nedjeljom, ili odluku poslodavaca na tome tragu. Ipak, vjeruje da to nije slučaj s trgovinom. Ali, ukoliko već uviđamo razliku između ove i one djelatnosti, što je s geografskim specifičnostima?

A što s turizmom?

Primjerice, kompletna obala Jadrana u Hrvatskoj je barem jednu trećinu godine intenzivno okrenuta prema turizmu, a turisti koriste i dućane.

Turisti, dakle, gosti koji su na odmoru, ne prave razliku između nedjelje i radnog dana za domicilno stanovništvo. Znamo li koliko se Hrvatska prilagođava turizmu, za očekivati je da bi za taj dio zemlje vrijedila drukčija pravila u sezoni. I da bi se svejedno radilo nedjeljom. No još nismo blizu odgovorima na to i slična pitanja, jer se sporo odvija rasplet ove priče.

Činjenica je da se i poslodavci razlikuju međusobno te da jedni već sad odobravaju radnicima malo bolje uvjete, dok ostali traže i uzimaju više od njih. Sindikalna organiziranost u privatnom sektoru u Hrvatskoj je malena, pa je i radnička zaštićenost niska. Stoga je veliki dio pripadajuće materije ostavljen na milost i nemilost vlasnicima trgovačkih lanaca.

Postoji nada

Ipak, postoji nada da će se stvari razviti u pozitivnom smjeru jer se nekolicina velikih lanaca izjasnila pozitivno o neradu nedjeljom. Od domaćih su to prvenstveno Pevec, zatim Tommy i Konzum, a od stranih Lidl i Ikea. Hoće li u svemu i politika odigrati važnu ulogu i kakvu, ostaje nam vidjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...