Trgovački sud u Zadru odbio predloženu privremenu mjeru protiv Općine Vir

Nakon što je Trgovački sud u Zadru donio Rješenje kojim je odbio prijedlog predlagatelja Tri Bartola d.o.o. za određivanjem privremene mjere kojom bi se Općini Vir onemogućilo korištenje Ustavom i zakonom zajamčenih ovlasti, a s krajnjim ciljem konzumiranja nezakonite građevinske dozvole te kojom bi se Općina Vir i njena trgovačka društva onemogućila u provođenju zakonitih upravnih postupaka radi uvođenja reda u prostor, Općina Vir i dalje izražava nezadovoljstvo radom i metodologijom Trgovačkog suda u Zadru.

Prije svega jer ovaj predmet nije niti trebao biti predmet rasprave i odlučivanja ovog suda.

Stoga, bez obzira na povoljan ishod po naše interese, i dalje držimo da ovaj sud, s obzirom na umreženost obiteljsko- poslovnih interesa, nikako ne može pravedno obavljati svoju funkciju.

Ako je već došlo do nepotrebne rasprave na ovom nenadležnom sudu, naš zahtjev za izuzećem sudaca i delegacijom na neki drugi sud koji nije kontaminiran obiteljsko poslovnom spregom klana Kotlar-Bajlo trebao je bez odgađanja biti prihvaćen.

Naime, na Trgovačkom sudu u Zadru su mimo ZPP odlučili o izuzeću, odnosno neizuzeću sudaca, te donijeli odluku kako ne postoji razlog za delegaciju predmeta na drugi sud, umjesto da se o ovom slučaju odlučivalo na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Dakako, sve u cilju da predmet ostane u okviru zadarskog suda, odnosno, u rukama sudaca koji su u otvorenom sukobu interesa obiteljsko poslovnom s jednom od stranaka u postupku.

Upravo zbog ovakvog pravosuđa, kakvo se provodi na Trgovačkom sudu u Zadru, građani Republike Hrvatske u svim istraživanjima javnog mijenja potvrđuju tezu da je korupcija najizraženija upravo u pravosuđu, kao i to da ne postoji pravda u koju mogu vjerovati.

Smatramo da je, nakon što smo kompletnoj hrvatskoj javnosti kroz lokalne i nacionalne medije ukazali na ovaj neviđeni sukob interesa, nezapamćen u pravosudnoj povijesti RH, od strane Trgovačkog suda u Zadru priređen igrokaz koji je rezultirao jedinom mogućom odlukom. A to je da se ne prihvati predložena privremena mjera o kojoj se ionako nije ni trebalo raspravljati ni odlučivati!

Zato pozivamo institucije represivnog aparata- Državno odvjetništvo i policiju-  da pročešljaju poslovanje Trgovačkog suda u Zadru jer već i činjenica da na tom sudu klan Kotlar- Bajlo ima vise od 11% predmeta samo po e-spisu (o ostalim predmetima nisu dali podatke) dovoljno kazuje o privatizaciji ovog suda od strane jedne obitelji. Ta je činjenica zastrašujuća koliko za pravnu sigurnost, toliko i za poslovne aktivnosti trgovačkih društava i građana Zadarske i Šibensko-Kninske županije, odnosno na području koje je u obuhvatu ovog suda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...