U 44. godini života jutros iznenada preminuo Viranin Mate Radović

Rano jutros, iznenada, umro je Viranin Mate Radović. Srce zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir i predsjednika vijeća od 2007. godine do 2013. godine te virskog vijećnika posljednjih 13 godina, prestalo je kucati ostavljajući u tuzi i boli njegovu obitelj. Radovići su ostali bez sina, brata, oca i supruga, a svi Virani bez jedne od najznamenitijih ličnosti iz političkog života otoka Vira, Zadra i Zadarske županije, kao i bez jednog od najrelevantnijih znanstvenih i arheoloških stručnjaka. Imao je samo 44 godine i Radović je najveće stvari tek trebao ostvariti.

Mate Radović rođen je na Viru 1974. godine, a diplomirao je arheologiju i povijest na nekadašnjem zadarskom Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Tema diplomskog rada bila je iz područja arheologije, kojoj se u potpunosti posvetio i nakon studija. Njegov magistarski rad iz arheologije Istočnog Jadrana nosio je naslov „Starohrvatska groblja od 7. do 12. stoljeća na području Dalmacije omeđenom rijekama Zrmanjom i Krkom“, ali je kao arheolog i kustos Muzeja ninskih starina najveći doprinos za otok dao nedavnim virskim otkrićima na lokalitetu Smratine. Arheološke vrijednosti i ulomke iz pronađenih crkava, kasnoantičke i predromaničke na istom mjestu, prenio je u ninski muzej istražujući dalje to značajno virsko otkriće. No Radović nije bio posvećen samo arheologiji. Kao politička osoba, sa snažnom socijalnom sviješću i liberalnim svjetonazorom te inspiriran životnim djelom pjesnika, političara i filozofa Vlade Gotovca, Radović je od sredine 1990-ih bio član HSLS-a i socijalno-liberalni koalicijski predstavnik u Općinskom vijeću do današnjeg dana. U mandatu od 2017. godine Radović je bio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća i službeni predstavnik Općine Vir na mnogim svečanostima na Viru, događajima u Zadru, Zadarskoj županiji, cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir postao je 2007. godine kao predsjednik virskog ogranka HSLS-a, a već na prvoj sjednici vijeća usvajao se Prostorni plan Općine Vir. U njegovom mandatu predsjednika vijeća usvojene su i sve druge najvažnije odluke za razvoj virske općine i prosperitet otoka Vira, od početka gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže do rekonstrukcije ceste D-306 ili gradnje zgrade dječjeg vrtića i ambulante. Osim formalnih zasluga za razvoj otoka, Radović je kao istinski demokrata i zagovornik modela suradnje stranaka na lokalnoj razini, bio zaslužan za dugogodišnju stabilnost i uspješnost općinske uprave želeći virsko iskustvo prenijeti i na županijsku razinu kao predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a.

Uz sve navedene infrastrukturne projekte te gradnju novih i suvremenih objekata, Radović je budućnost Vira prepoznao strateškim usvajanjem plana razvoja usmjerenoga na turističku djelatnost kao osnovu razvoja i ekspanzije.

„Turizam je zaista osnova. Svjesni smo kako je Vir udaljen od glavnih cestovnih pravaca, odnosno autoputa, te kako je zemljište na otoku u privatnom vlasništvu. Za nekog investitora koji bi eventualno došao ulagati ili graditi u industrijskoj zoni, Vir je jednostavno dislociran i skup. Zato je razvoj turizma najbitniji“, govorio je Radović objašnjavajući sadržaj strategije razvoja i najavljujući nove velike projekte na otoku, dok je u činjenici buduće gradnje hotela vidio mogućnosti razvoja kongresnog turizma, odnosno stručnog okupljanja domaćih i stranih znanstvenika u razdobljima predsezone i posezone.

Radović je bio iznimna ličnost svestranog interesa i iskustva; radio je na mnogim poslovima tijekom studija i nakon stjecanja diplome, a još kao student sudjelovao je na brojnim iskapanjima na lokalitetima rimskog hrama u Ninu, zadarskoj Relji i lokalitetu amfiteatra u Burnu. Bio je član Hrvatskog arheološkog društva, hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, kustos i voditelj Muzeja ninskih starina te član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar kojemu ninski muzej pripada, te u spoju profesionalnog interesa, političkog djelovanja i razvoja novih tehnologija – koautor mnogih projekata poput povezivanja Muzeja ninskih starina i Muzeja soli s restoranima, ili virtualne šetnje ninskim muzejom na stranim jezicima putem smartphonea.

Viranin Mate Radović nedostajat će najviše svojoj obitelji kojoj u ime Općine Vir i cjelokupnog općinskog sustava izražavamo i prenosimo najdublju sućut, ali nedostajat će i prijateljima, kolegama, znancima te svima koji su Matu znali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...