predsjednik virskog Općinskog vijeća

U 44. godini života jutros iznenada preminuo Viranin Mate Radović

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Rano jutros, iznenada, umro je Viranin Mate Radović. Srce zamjenika predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir i predsjednika vijeća od 2007. godine do 2013. godine te virskog vijećnika posljednjih 13 godina, prestalo je kucati ostavljajući u tuzi i boli njegovu obitelj. Radovići su ostali bez sina, brata, oca i supruga, a svi Virani bez jedne od najznamenitijih ličnosti iz političkog života otoka Vira, Zadra i Zadarske županije, kao i bez jednog od najrelevantnijih znanstvenih i arheoloških stručnjaka. Imao je samo 44 godine i Radović je najveće stvari tek trebao ostvariti.

Mate Radović rođen je na Viru 1974. godine, a diplomirao je arheologiju i povijest na nekadašnjem zadarskom Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Tema diplomskog rada bila je iz područja arheologije, kojoj se u potpunosti posvetio i nakon studija. Njegov magistarski rad iz arheologije Istočnog Jadrana nosio je naslov „Starohrvatska groblja od 7. do 12. stoljeća na području Dalmacije omeđenom rijekama Zrmanjom i Krkom“, ali je kao arheolog i kustos Muzeja ninskih starina najveći doprinos za otok dao nedavnim virskim otkrićima na lokalitetu Smratine. Arheološke vrijednosti i ulomke iz pronađenih crkava, kasnoantičke i predromaničke na istom mjestu, prenio je u ninski muzej istražujući dalje to značajno virsko otkriće. No Radović nije bio posvećen samo arheologiji. Kao politička osoba, sa snažnom socijalnom sviješću i liberalnim svjetonazorom te inspiriran životnim djelom pjesnika, političara i filozofa Vlade Gotovca, Radović je od sredine 1990-ih bio član HSLS-a i socijalno-liberalni koalicijski predstavnik u Općinskom vijeću do današnjeg dana. U mandatu od 2017. godine Radović je bio zamjenik predsjednika Općinskog vijeća i službeni predstavnik Općine Vir na mnogim svečanostima na Viru, događajima u Zadru, Zadarskoj županiji, cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu.

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir postao je 2007. godine kao predsjednik virskog ogranka HSLS-a, a već na prvoj sjednici vijeća usvajao se Prostorni plan Općine Vir. U njegovom mandatu predsjednika vijeća usvojene su i sve druge najvažnije odluke za razvoj virske općine i prosperitet otoka Vira, od početka gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže do rekonstrukcije ceste D-306 ili gradnje zgrade dječjeg vrtića i ambulante. Osim formalnih zasluga za razvoj otoka, Radović je kao istinski demokrata i zagovornik modela suradnje stranaka na lokalnoj razini, bio zaslužan za dugogodišnju stabilnost i uspješnost općinske uprave želeći virsko iskustvo prenijeti i na županijsku razinu kao predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a.

Uz sve navedene infrastrukturne projekte te gradnju novih i suvremenih objekata, Radović je budućnost Vira prepoznao strateškim usvajanjem plana razvoja usmjerenoga na turističku djelatnost kao osnovu razvoja i ekspanzije.

„Turizam je zaista osnova. Svjesni smo kako je Vir udaljen od glavnih cestovnih pravaca, odnosno autoputa, te kako je zemljište na otoku u privatnom vlasništvu. Za nekog investitora koji bi eventualno došao ulagati ili graditi u industrijskoj zoni, Vir je jednostavno dislociran i skup. Zato je razvoj turizma najbitniji“, govorio je Radović objašnjavajući sadržaj strategije razvoja i najavljujući nove velike projekte na otoku, dok je u činjenici buduće gradnje hotela vidio mogućnosti razvoja kongresnog turizma, odnosno stručnog okupljanja domaćih i stranih znanstvenika u razdobljima predsezone i posezone.

Radović je bio iznimna ličnost svestranog interesa i iskustva; radio je na mnogim poslovima tijekom studija i nakon stjecanja diplome, a još kao student sudjelovao je na brojnim iskapanjima na lokalitetima rimskog hrama u Ninu, zadarskoj Relji i lokalitetu amfiteatra u Burnu. Bio je član Hrvatskog arheološkog društva, hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, kustos i voditelj Muzeja ninskih starina te član Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Zadar kojemu ninski muzej pripada, te u spoju profesionalnog interesa, političkog djelovanja i razvoja novih tehnologija – koautor mnogih projekata poput povezivanja Muzeja ninskih starina i Muzeja soli s restoranima, ili virtualne šetnje ninskim muzejom na stranim jezicima putem smartphonea.

Viranin Mate Radović nedostajat će najviše svojoj obitelji kojoj u ime Općine Vir i cjelokupnog općinskog sustava izražavamo i prenosimo najdublju sućut, ali nedostajat će i prijateljima, kolegama, znancima te svima koji su Matu znali.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar