U Biogradu niče šest novih zgrada POS-a, u Zadarskoj su županiji dosad izgrađena 492 stana

U Biogradu je u ponedjeljak položen temeljni kamen za novih šest zgrada iz Programa poticane stanogradnje (POS), priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i istaknuto kako je dosad više od osam tisuća mladih obitelji u Hrvatskoj kroz ovu popularnu mjeru riješilo svoje stambeno pitanje.

U šest POS-ovih zgrada u Biogradu uselit će se još 36 mladih obitelji, koje će uz stan dobiti i spremište i parkirno mjesto. Lokacija novih zgrada je Bilogorska ulica 5, a rok završetka radova predviđen je za 2019. godinu.

“Ovaj temeljni kamen neka bude simbol novog početka za 36 biogradskih obitelji. Sljedeće godine ovdje će niknuti šest građevina s uređenim okolišem i parkiralištem. Koliko za Biograd znači da 36 mladih obitelji ostane tu živjeti i da zasnuju svoju obitelj ne treba posebno naglašavati”, rekao je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Planirana investicijska vrijednost novih šest zgrada s ukupno 36 stanova (ukupne neto površine 1.937,76 metara četvornih) iznosi oko 18.700.000,00 kuna.

Predvidiva predugovorna cijena stana iznosi 1.120,00 €/m2. Radove će izvoditi zajednica izvođača, Centrogradnja d.o.o. i Titan Constructa d.o.o.

Od ukupno 8254 stana (u 244 građevine) dosad realizirana u sklopu POS-a, u Zadarskoj su županiji izgrađena 492 (u Benkovcu 15, u Biogradu 22, u Ninu četiri, u Pagu 15 i u Grad Zadru 436 u pet zgrada).

APN u izgradnji trenutno ima 64 stana u četiri grada i općine (Đurđevac 12 stanova, Punat 22 stana te Krk 30 stanova). Poticana stanogradnja pokazala se kao uspješan model trajnog rješavanja stambenog pitanja, za kojim vlada veliki interes građana.

“U današnje vrijeme, svjesni problema i potreba mladih, pružanje pomoći i podrške tim mladim ljudima shvaćam kao obavezu i kao dužnost. U idućem razdoblju planiramo izgradnju još 1000 POS stanova. Ukupno će to biti 9000 obitelji koje su koristile ovu mjeru, a koja im je možda i jedina mogućnost rješavanja stambenog pitanja” najavio je ministar Štromar.

Podsjetio je da osim POS programa, Ministarstvo ima i drugi uspješan model stambenog zbrinjavanja. Subvencionirani krediti za kupnju stana i kuće, odnosno za gradnju kuće, mjera je koju je dosad prepoznalo oko 3400 obitelji. U prvoj godini provedbe u tim se domovima rodilo više od 250 djece, rekao je.

“Veselim se broju iduće godine. S mjerom nastavljamo do 2020. godine”, zaključio je Štromar, dodavši kako vjeruje da će tu mjeru i on ili njegovi nasljednici nastaviti i dalje, navode iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...