U Hrvatskoj se prošle godine ubilo 625 ljudi, za 200 posto porastao broj djece do 14 godina

Prema podacima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Republici Hrvatskoj samoubojstvo 625 osoba. Od toga su žene počinile 157 suicida, a muškarci čak 468. Pitanje suicida jedno je od ključnih društvenih pitanja i zahtijeva odgovarajuću pažnju na nacionalnoj razini. Do sada u Republici Hrvatskoj na tom polju nije dovoljno učinjeno,  upozoravaju iz udruge Životna linija, piše Net.hr.

Najstrašnije u Koprivničko-križevačkoj

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava djece do 14 godina porastao u Hrvatskoj za čak 200 posto. Nadalje, primjerice, u Koprivničko-križevačkoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao je tijekom 2017. godine za čak 94,4 posto, dok je u nekim drugim županijama zabilježen pad.

U udruzi Životna linija upozoravaju kako se u Hrvatskoj (gotovo) ništa ne radi po pitanju prevencije.  „Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima.“ – izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge.

Upalite lampion

Kako bi upozorili na problem 10. rujna 2018. volonteri Udruge Životna linija upalit će 625 svijeća (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema suicida u Republici Hrvatskoj. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...