Uskoro na Facebooku nećete moći objavljivati omiljene pjesme

Uskoro će doći na red izglasavanje Direktive o autorskim pravima kojom bi se Facebook, Goole i ostali mediji natjerali na plaćanje objavljenih sadržaja

Postoji konstanta potreba za kontrolom i reguliranjem interneta, a uskoro bi na dnevni red u Bruxellesu trebala doći Direktiva o autorskom pravu. Ako bi se usvojila, Direktivom bi se divovi Google i Facebook natjerali na plaćanje sadržaja koje objavljuju putem linkova, uključujući i dijelove članaka, glazbu itd., izvještavaju Vijesti.hr.

U slučaju običnih korisnika to bi značilo, primjerice, da više nećete moći linkati pjesme zaštićene autorskim pravima, no ipak nije još uvijek jasno što bi se dogodilo s popularnim memovima.

Budući da im zbog Google, Facebooka i drugih padaju prihodi, direktiva ponajviše odgovara novinama, glazbenicima i fotografima, piše RTL. Glavni razlog nezadovoljstva je što mediji poput Facebooka i Googla zarađuju desetine milijardi, bez da stvore bilo kakvu vijest, fotografiju, video ili pjesmu.

Što naši europarlamentarci misle o ovoj direktivi?

Interesantno je pročitati što su naši zastupnici u Europskom parlamentu imali za reći vezano za direktivu.

HDZ-ovka Ivana Maletić još uvijek ne zna kako će glasovati, ali je za Vijesti.hr potvrdila da u Bruxellesu doista traju velike lobističke bitke.

“Mail mi je zatrpan. Google i Facebook zovu na sastanke. Šalju mailove na svakog zastupnika u Europskom parlamentu. Iznose argumente. Stajališta su oprečna, čak i kod onih koji lobiraju za direktivu. Problematičan je članak 13. Ako bi to uzrokovalo cenzuru interneta, onda ću biti protiv. Ali nigdje se u tom članku ne spominju memovi, mogućnost da svatko izrazi parodiju”, rekla je Maletić.

Više novaca za novinarske medije?

“U teoriji, mediji će dobiti više prihoda, moći će više ulagati u novinarstvo. To znači veću kvalitetu medija, bolju informiranost čitatelja i gledatelja, što znači veću razinu demokracije i političke kulture”, smatra Maletić no također misli da treba dobro odvaga ti sve argumente s obje strane.

Europska pučka stranka, kojoj pripada HDZ, većinom podržava direktivu jer misli da se time štite autori, ali je moguće da oko 10 posto zastupnika ipak glasa protiv direktive.

“Predloženo je 166 amandmana na direktivu. Moguće je da će do zadnjeg dana prije glasovanja političke skupine pokuašati pronalaziti kompromis koji će zadovoljiti obje strane. Jer dvije strane su izrazito suprotstavljene”, rekla je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan za Vijesti.hr, koja kaže da još nije vidjela nešto slično od kada je europarlamentarka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...