Večeras kreće druga sezona serije “Novine” u kojoj glumi Zadranka Tihana Lazović

Prve dvije epizode druge sezone serije “Novine” redatelja Dalibora Matanića i scenarista Ivice Đikića premijerno su prikazane u nedjelju u riječkom Art-kinu.

Druga sezona serije od 11 epizoda, snimana početkom ove godine u Rijeci, od ponedjeljka počinje s emitiranjem na HTV1.

Prva sezona, snimana također u Rijeci početkom 2016. godine, zahvaljujući najvećem svjetskom streaming sustavu Netflixu emitirana je u 190 zemalja svijeta.

Na Netflixu emitiranje druge sezone počet će početkom 2019. godine. Autorski tim ocjenjuje drugu sezonu boljom od prve u više aspekata.

Prije projekcije filma Dalibor Matanić se obratio gledateljima kazavši da je prva sezona dobila predivne kritike te da se jedan od važnih elemenata, a to je Rijeka i njene vizure, stalno pri tom spominje i uspoređuje s Bergenom, Hamburgom, Genovom ili Marseilleom.

Jednu od uloga u seriji utjelovila je ponajbolja domaća mlada glumica, Zadranka, Tihana Lazović.

“Grad je postao jedan od glumaca, a kako ova serija prestaje biti samo hrvatska te postaje svjetska, tako i Rijeka ide u tom smjeru“, istaknuo je Matanić.

Predstavili su se i drugi članovi autorskog i glumačkog tima pa je Ivica Đikić kazao kako smatra da bi gledatelji imali veći užitak gledanja kad bi se samo prepustili seriji, a da ne tragaju za sličnostima sa stvarnim osobama i događajima. “Ovo je zajednički proizvod svih nas iz tima. To je fikcija i nema nikakve veze sa stvarnim osobama. Ni s Milanom Bandićem, ni s Vojkom Obersnelom niti s Kolindom Grabar Kitarović“, naglasio je Matanić.

Nastavlja se priča iz prve sezone. Prati se profesionalni i osobni život novinara i urednika dnevnog lista “Novine“, a u ovoj sezoni je težište radnje na politici. Korumpirani gradonačelnik Ludvig Tomašević nastavlja s kampanjom za poziciju predsjednika RH koristeći se podmetanjima i makinacijama, a protukandidatkinja mu je Jelena Krsnik, u borbi za drugi predsjednički mandat.

Dalibor Matanić je diplomirao filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je Europske filmske akademije. Režirao je osam dugometražnih i nekoliko kratkih igranih filmova koji su dobili niz međunarodnih i domaćih priznanja. Uz seriju “Novine“, redatelj je mnoštva televizijskih reklama.

Filmski žiri u Cannesu nagradio ga je nagradom Un Certain Regard za film “Zvizdan“. Dobitnik je i tri Zlatne arene za najbolju režiju na Pulskom filmskom festivalu („Zvizdan“, „Ćaća“, „Fine mrtve djevojke“).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...