VIDEO Evo kako je izgledao požar na ribarici koji se gasio preko 5 sati

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimili su danas, 5. rujna u 12.58 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar dojavu o požaru na ribarici ‘Arkaj’, hrvatske zastave sa 8 članova posade, koji su neozlijeđeni evakuirani na privatne ribarice ‘Fulija’, ‘Drvenik’, ‘Tuna’ i ‘Neptun’ koje su plovile neposredno uz poziciju ove pomorske nesreće.

Srećom, u trenutku izbijanja požara na ribarici u blizini je plovio i motorni trajekt ‘Mate Balota’, čija posada je odmah započela gašenje požara brodskim vatrogasnim topovima.

U akciju su angažirani i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar, koji su isplovili vatrogasnim plovilom na poziciju nesreće, sjeveroistočno od otoka Ugljana, neposredno od ulaza u luku Lamljana, nakon čega se trajekt ‘Mate Balota’ povukao iz spasilačke akcije i nastavio daljnju plovidbu.

Dolaskom na poziciju nesreće službenici Lučke kapetanije Zadar u dogovoru sa pripadnicima JVP Zadar u cilju osiguravanja boljih uvjeta za gašenje požara, uzeli su evakuiranu ribaricu ‘Arkaj’ u tegalj do mjesne luke Vela Lamjana, u mjestu Kali, gdje su pristali u 13.35 sati, kada su se gašenju pridružili i angažirani timovi DVD-ova sa otoka Ugljana.

U 17.45 sati zapovjedništvo JVP Zadar obavjestilo je LK Zadar i MRCC Rijeka da je požar na ribarici lokaliziran u prostor potpalublja, ali nije u potpunosti ugašen, stoga su pripadnici JVP Zadar nastavili sa gašenjem te su organizirani u dežurstvo za slučaj predostrožnosti nakon gašenja požara.

Unatoč dužem trajanju požara, ribarica ‘Arkaj’ nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na pozicijama gašenja požara za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provest će službenici Lučke kapetanije Zadar, po okončanju spasilačko – vatrogasnih aktivnosti, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Zadar te ostale nadležne službe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...