Zadarska županija raspolaže sa 16 vozila, prosječna nabavna cijena je oko 150 tisuća kuna

Od županija koje su nabavljale vozila po znatno većoj cijeni od prosječne na prvom mjestu je Karlovačka županija, koja je prošle i ove godine sveukupno nabavila 13 novih vozila. Lani je vozni park opremila s 10 vozila, odnosno šest Renault Clija, dva Renault Meganea i dva Renault Captura u iznosu većem od milijun kuna s PDV-om i PPMV-om (posebni porez na motorna vozila).

‘Prosječna starost vozila u voznom parku Karlovačke županije, do nabavke novih vozila, bila je 12 godina. Vozila su imala prijeđenih od 300 do 500 tisuća kilometara, od čega je službeni Audi A6 iz 2006. godine, koji je koristio župan, imao prijeđenih 520 tisuća kilometara te je održavanje tako starih vozila bilo veoma skupo i zahtjevno’, objašnjava Bernardo Pahor, voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću, odluku o obnovi voznog parka te dodaje da su postupkom objedinjene javne nabave za više vozila, temeljem najpovoljnije pristigle ponude i plaćanjem u gotovini, ukupno uštedjeli gotovo 200 tisuća kuna.

Na drugom mjestu nalazi se Istarska županija, čiji zadnji sklopljeni ugovor za najam vozila, kako kažu iz kabineta župana, iznosi više od 860 tisuća kuna s PDV-om. Osječko-baranjska županija je još jedna županija koja je iz svog proračuna izdvojila puno više od prosječnog iznosa. Doznajemo kako su ove godine nabavljena tri vozila u vrijednosti većoj od 550 tisuća kuna s PDV-om i PPMV-om. Odgovor o vrsti i godini nabave vozila iz ovih dviju županija nisu dobili.

No ima i županija koje su za nabavu izdvojile upola manje iznose od prosječnih 200 tisuća kuna. Po tome se najviše ističe Međimurska županija,u čijem se voznom parku nalaze automobili vrijedni od devet do 100 tisuća kuna.

‘Međimurska županija u svojem vlasništvu ima sedam službenih vozila niže srednje klase, prosječne starosti 11 godina, ukupne tržišne vrijednosti 222 tisuće kuna. U najmu je samo jedno vozilo i to VW Passat tržišne vrijednosti 100 tisuća kuna’, navodi Goran Gotal, pročelnik Međimurske županije.

Slijedi Sisačko-moslavačka županija, koja nabavlja vozila po cijeni do 100 tisuća kuna i manje.

‘Važno je napomenuti kako se nabavljaju testna i salonska vozila s malom kilometražom, a jeftinijom cijenom od novih, da bi se maksimalno uštedjelo’, ističu iz Ureda župana Sisačko-moslavačke županije.

Kada je u pitanju klasa, najviše ima vozila iz niže srednje te srednje klase.

Izuzetak je Zadarska županija, koja ima vozila iz skoro svih klasa.

‘Zadarska županija raspolaže sa 16 vozila od više srednje do niske klase’, navodi Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije, te dodaje kako jedno vozilo pripada višoj srednjoj klasi, četiri srednjoj, sedam nižoj srednjoj i četiri niskoj klasi. Prosječna nabavna cijena vozila je oko 150 tisuća kuna.

Jeftinija nabava uključuje i rabljena vozila, kao što je to u slučaju Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije.

‘Što se tiče kriterija za izbor automobila, nevezano za tehničke specifikacije, primarno je da prilikom kupnje automobil bude star nekoliko godina, sa što manje prijeđenih kilometara, bez nekakvog posebnog komfora i dodatne opreme’, objašnjava Sandra Pinjuh, pročelnica Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...