Zadarski turnir u pet godina postao najbolje odredište košarkaških velikana

Hrvatski svijet košarke piše jednu lijepu priču koja traje petu godinu zaredom. Da, ove je godine Zadar Basketball Tournament iskoračio i dalje od Europe, otvorilo se najveće svjetsko tržište -Kina. Pred nama je jubilarno izdanje turnira koji je zapravo jedna od rijetkih pozitivnih priča hrvatskog sporta posljednjih godina.

Mladi tim entuzijasta nije posustao, naprotiv iz godine u godinu turnir je rastao i postajao sve popularnije odredište europskih košarkaških velikana. U Hrvatsku, točnije u Zadar, dvoranu legendarnog Krešimira Ćosića od 20. do 23. rujna stižu Bayern Munchen, CSKA Moskva, Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano te kineski Liaoning Flying Leopards.

„Turnir je jedinstvena prilika da se ljubitelji košarke pa i oni kojima je košarka profesija  na jednom mjestu upoznaju s najboljim što europska košarka trenutno može ponuditi. Novost na ovogodišnjem izdanju ZDBT-a je kineski prvak CBA lige Liaoning“ – izjavila je organizatorica turnira Zdenka Zrilić te dodala: „Pokazali smo da možemo organizirati turnir na najvišoj svjetskoj razini i sada je vrijeme za iskorak!“

Očekuje nas više od 12 sati izravnih TV prijenosa diljem svijeta. Interes za prijenos utakmica nikad nije bio veći. Dolaskom kineskog prvaka i njihove delegacije, otvorila se prilika za ulazak hrvatskih projekata na novo tržište.

Na predstavljanju turnira u Zagrebu politički savjetnik kineskog veleposlanika Li Xin je izjavio: „Zadivljen sam uspjesima hrvatskog sporta. Možemo mnogo naučiti od vas. Izuzetno mi je drago da po prvi puta kineski prvak dolazi u Hrvatsku. Nedavno je kineska reprezentacija osvojila prvenstvo Azije, a košarka je sve popularnija u Kini. Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe sportske suradnje dviju zemalja!“

Neke momčadi u Zadar stižu već 17. rujna. Svi zahtjevi od strane organizatora su ispunjeni kako bi košarkaške zvijezde posljednje dane rujna upravo u Hrvatskoj iskoristile za što bolju pripremu i odmjeravanje snaga pred nadolazeću sezonu. Svi sadržaji u dvorani i izvan nje na najvišoj su svjetskoj razini. Na turniru radi vojska suradnika koja danonoćno brine kako bi momčadi imale najbolje uvjete. U četiri dana turnira očekuje nas 9 utakmica. Brojni sadržaji izvan terena uključuju tradicionalni Kid’s Day, gala večer za uzvanike uz koncert Petra Graše te brojne druge zanimljivosti

„Ponekad se pitam jesmo li svjesni koga sve dovodimo u Zadar i Hrvatsku. CSKA stiže u najjačem sastavu, Olimpia Milano dovodi i litvanske reprezentativce koji će nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo krenuti put Zadra. Maccabi  će zaigrati na američki, a Bayern na ex Yu pogon. Kinezi imaju dva NBA igrača, a o Feneru ne treba trošiti riječi. Očekujem vatromet vrhunskih poteza i neizvjesne utakmice s puno natjecateljskog naboja. Pred nama je definitivno najjači ZDBT do sada!“ – izjavio je Branko Tabak, glasnogovornik turnira.

Na zagrebačkom predstavljanju turnira s novitetima ovogodišnjeg izdanja upoznali su se i savjetnik Predsjednice za zdravlje i sport Tomislav Madžar, košarkaši Luka Žorić, Andrija Žižić, legendarni TV košarkaški komentator Slavko Cvitković, TV voditeljica Antonija Stupar Jurkin i mnogi drugi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...