Zadranka Milena Vidov koja je pobijedila banku: “Zbog kredita sam dobila aritmiju i ostala ćelava”

Milena Vidov, 54-godišnja prodavačica u jednoj zadarskoj trgovini odjeće i obuće, digla je 2005. godine – kao i mnogi Hrvati u to vrijeme – kredit u švicarskim francima.

Službenica u Zagrebačkoj banci rekla joj je da švicarska valuta ima povoljniji tečaj pa je digla 100.000 franaka. Namjeravala je renovirati majčin stan dok još nije prestara za to i dobrog je zdravlja.

No, sljedećih godina život joj se pretvorio u kaos pa je morala prodati obiteljsku kuću u Ražancu kako bi isplaćivala rate kredita, kazala je za 24 sata dodavši da joj je zbog svega stradalo zdravlje.

“Dvije godine kasnije franak je počeo divljati, a skakale su i kamate. Dok je banka zarađivala i na jednom i na drugom, ja sam radila u trgovini i čistila tuđe kuće kako bih mogla platiti ratu kredita koja je dostizala i do 4700 kuna mjesečno. Bilo mi je jako teško. Majčin stan je bio pod hipotekom za taj kredit. Od silnog stresa dobila sam aritmiju i otpala mi je kosa, bila sam ćelava”, kazala je za Milena Vidov za 24 sata.

Uspjela je 2015. godine obaviti konverziju kredita iz franka u euro za što je dobila 3200 kuna odštete za preplaćene kamate iako je sudski vještak procijenio da bi trebala dobiti 30.300 kuna.

“Tužila sam banku zajedno s odvjetnikom Božom Vrkićem, koji je bio u istom problemu, i evo, nakon sedam godina sudovanja, dobila odštetu. Banka mi je potkraj srpnja isplatila taj novac”, zadovoljno kazuje Zadranka ohrabrena tom presudom za daljnje pravne bitke.

“To je presedan. Sudovi su utvrdili da je banka postupala nepošteno, odnosno suprotno Zakonu o obveznim odnosima i direktivi Europske ekonomske zajednice. Takve odluke daju nadu da će svi korisnici kredita, neovisno o konverziji, moći zahtijevati isplatu preplaćenih iznosa po promjenjivoj kamatnoj stopi, a na koje promjene nisu mogli utjecati”, pojasnio je njezin odvjetnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...