Glasovac: “Ako se Plenković u čemu dokazao, to je da je vješt u šopingu”

U Novom danu gostovala je SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.

Dvije su godine mandata Andreja Plenkovića. Neke procjene analitičara su da premijer može biti posve miran do kraja mandata, jer ga nema tko ugroziti.

Ako se Plenković u čemu pokazao, to je da je vješt u šopingu, u mijenjanju koalicijskih partnera. Nije se libio sklopiti trgovačku koaliciju s HNS-om, a to sada okrupnjivanje za njega radi netko drugi, prenosi N1.

Što je napravljeno?
Reforme su kao Godot kojeg svi čekamo. Puno priče, malo rada. Njegov će mandat ostati obilježen po aferi Agrokor, neispunjenom obećanju da će vratiti kontrolni paket INA-e, neuspjeloj porezenoj refomi koja odgovara samo maloj grupi građana, štetnoj zdravstvenoj reformi, ubijenoj kurikularnoj reformi od koje je ostala samo E forma koju promovira Divjak. I ono što im nije uspjelo je zaustaviti odlazak mladih, a što vežu uz svaku reformu, Nažalost, danas ne odlaze samo mladi. Gledam u Slavoniji, a od kuda sam ja, prodaje se svaka treća kuća. Nisu otišli samo mladi, otišle su cijele obitelji.

Vlada nema jaku većinu, ali nema ni snažnu oporbu. Plenkovića nije ugrozila ni oporba unutar stranke.

Ne muči mene što Plenković ima problema s rigidnom desniciom u stranci, već što je to prijetnja Hrvatskoj, dolazi do rušenja razine ljudskih prava i zadiranja u temelje modrene države, a što mislim da je opasno. Jedino ako se želimo vidjeti da budemo kao Poljska, mislim na one negativne segmente.

Zabrinjava li vas u SDP odlazak članova, u smilsu da bi se oni mogli prikloniti nekom drugom. Otišla je Milanka Opačić, Mario Habek…

Milanka Opačić je gradila SDP i bila od početka u SDP-u, ona je zadnja osoba koja će dati podršku HDZ-ovoj Vladi. Vlada je nestabilna, Plenković je imao podršku 91 zastupnika, a danas je to njih 77-78. Što to pokazuje? Da je on podložan ucjenjivanju. Hrast ga je ucjenjivao na raznim područjima, imali smo obiteljski zakon koji nikad ne bi smio ugledati svjeto dana, pa HNS-ove svinjarije ministrice Divjak, to vidi i Plenković, ali on njoj ne može reći ‘stani’ jer on ovisi o glasovima HNS-a. Djeca će patiti zato što netko mora podržavati saborsku većinu.

Jučer je objavljeno da je vojna vježba Velebit 18 porezne obveznike koštala više od 8 milijuna kuna. Je li se novac mogao trošiti na neke druge stvari?

Apsolutno, to je stvar poremećenih prioriteta. Hrvatskoj su možda potrebni borbeni zrakoplovi, ali su joj prijeko potrebene neke druge stvari.

Svjedočenjem o traumatičnom iskustvu u splitskom KBC-u zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić potaknula je lavinu komentara i navela stotine drugih žena da ispričaju svoja negativna iskustva iz hrvatskih bolnica.

Do toga nikada nije ni smjelo doći jer hrvatski građani izdvajaju veća sredstva za zdravstvo i minimum koji zaslužuju je dostojanstvo.

Žene koje su posebno ranjive, koje su izgubile dijete, dođu u situaciju da budu u mesarskom sustavu, a još je bešćutnije kada ih se optužuje da lažu, da su primile anesteziju a nisu. Ninčević Lesandrić je skupila snage da svoje iskustvo podijeli s hrvatskom javnosti. Kad piše da je netko dobio anesteziju, a nije, gdje to završava? Ono što svi plaćamo HZZO-u završava negdje drugdje.

Nakon što je objavljeno da dvije inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa za referendum, Željka Markić kaže da Vlada Andreja Plenkovića vodi specijalni rat protiv građanskih inicijativa. Treba li, iako nisu uspjeli, Sabor zatražiti mišljenje Ustavnog suda?

Mi ćemo imati još jednu referendumsku inicijativu, a vezano za Zakon o pobačaju, uvjerena sam u to. Nemam ništa protiv referendumskih inicijativa građana, ali mislim da je iznimno bitno kako se radi priprema, provedba i odlučivanje.

Mislim da nema puno vajde od slanja toga Ustavnom sudu, već korjenite promjene Ustava, a što smi mi i predlagali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...