HGSS objavio fotografije dramatičnog spašavanja na Anića kuku, pogledajte kako su izvlačili penjačicu

HGSS je jučer poslijepodne primio dojavu o padu penjačice u NP Paklenica, u zapadnom dijelu Anića kuka na Velebitu. Žena je pala uslijed odlamanja hvatišta, a pritom je zadobila ozljede prsnog koša.

“Unesrećena se nalazila se stotinjak metara od vrha stijene u smjeru L`anno delle Lumache. Odmah po dojavi deset spašavatelja Stanice Zadar upućuje se zemaljskim putem na mjesto nesreće. Istovremeno je pozvan helikopter HRZ-a s ekipom letača spašavatelja kako bi akciju spašavanja izveli do mraka jer bi se u protivnom spašavanje proteglo dugo u noć.

Ekipa letača spašavatelja polijeće iz Splita i pri dolasku se iz lebdećeg helikoptera do unesrećene spušta liječnica HGSS-a i već za 15 minuta unesrećenu se u podvjesu helikoptera prevozi do helidroma u Starigrad Paklenici nakon čega su prebačeni u helikopter i naknadno na aerodrom u Zadru gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći.

Akcije spašavanja iz stijene izuzetno surizične i opasne, a posebno one kod kojih se koriste helikopteri. Ovakve akcije iziskuju vrhunsko umijeće posade helikoptera kao i letača spašavatelja koji su i ovu akciju izveli rutinski iako su elise helikoptera povremeno bile dosta blizu same stijene. Akcija je završena u 18:30 povratkom spašavatelja u bazu.”, kažu iz HGSS-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...