HGSS traži nestalog starca, zbog mina koriste dron: “Riskiramo živote”

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) iz Gospića od subote traga za teže pokretnim 80-godišnjim muškarcem koji se iz kuće u Ličkom Ribniku s traktorom udaljio u petak, 12 spasioca je u koordinaciji s policijom pretražilo veliko područje, no u mjestu Njegovan, između Ribnika i Počitelja, pronašli su samo traktor, pa će danas teren pretraživati i iz zraka, bespilotnom letjelicom koja je fotografirati minski sumnjivo područje, doznaje se u gospićkom HGSS-u.

Glasnogovornica Policijske uprave u Gospiću Maja Brozičević rekla je da je nestanak Mile Basta (1939) iz Ličkog Ribnika danas i službeno proglašen i objavljen u nacionalnoj evidenciji nestalih NENO, te je zamolila građane da, ukoliko raspolažu bilo kakvim saznanjima o nestaloj osobi, to jave na telefonski broj 192 ili u najbližu policijsku postaju.

Basta je visok 163 cm, slabije tjelesne građe, ovalnog lica, zelenih očiju. U trenutku nestanka bio je obučen u plavu jaknu od radnog odijela, tamne hlače i crne gumene čizme, rekla je.

“Neću riskirati živote svojih ljudi”

Pročelnik HGSS-ove stanice u Gospić Josip Brozičević rekao je Hini da je 12 HGSS-ovih pretražitelja pregledalo 50 hektara terena, sve osim minskog polja.

“Neću riskirati živote svojih ljudi. Ionako se već dva dana igramo sa životima pretražujući prostor oko minskog polja, tako da ćemo sada dići dron i fotografirati, a kasnije u bazi pregledavati detaljno, zumirajući fotografije”, rekao je Brozičević,

Basta se, prema Brozičevićevim riječima, u petak popodne s traktorom udaljio iz kuće, a budući da živi sam, njegov je nestanak primijećen je i prijavljen u subotu. Potraga je zasad rezultirala pronalaskom traktora u nedjelju u jutro u zaseku Njegovan, oko 150 do 200 metara od minskog polja, gdje je zaglavio u blatu.

“Za čovjekom tragamo kao da je živ, iako su izgledi sve manji, nakon nekoliko hladnih dana i činjenice da se inače teško kretao, uz pomoć dva štapa“, rekao je Brozičević.

Uz pregled iz zraka teren će se i danas pretraživati, osim u minskom polju. Kao i jučer na nekoliko će ciljanih lokacija bit će angažirani i psi. Pretragu terena otežava gusta vegetacija, jer je riječ o prostoru koji je u Domovinskom ratu bio okupiran te je sada slabo obrađivan i tamo gdje nije miniran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...