Hrvatska na 136. mjestu od 140 zemalja svijeta po kriteriju “kritičko razmišljanje u nastavi”

“Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018” Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) objavljen u srijedu pokazao je da Hrvatska na ovoj relevantnoj globalnoj ljestvici konkurentnosti ne stoji dobro – RH je na listi 140 zemalja na 68. mjestu.

Od zemalja u okruženju, ispred Hrvatske plasirane su Slovenija (na 35. mjestu), Mađarska (48.), Bugarska (51.), Rumunjska (52.) i Srbija (65.). Iza Hrvatske plasirane su, pak, Crna Gora (na 71. mjestu) i Albanija (na 76. mjestu).

U detaljnijoj analizi podataka WEF-a može se naći i da je Hrvatska 139. od 140 zemalja kada je riječ o efikasnosti zakonskog okvira za propitivanje regulacija, 138. po teretu vladinih regulacija, a 122. kada je riječ o imovinskim pravima.

No, možda je najdepresivniji podatak da je Hrvatska po kriteriju “usmjerenost vlade na budućnost” tek na 133. mjestu, što znači da se Hrvatskom upravlja od danas do sutra i bez ikakve vizije o tome kako bi ona trebala izgledati za 10 ili 20 godina.

U školama se ne uči kritičko razmišljanje

Jedina konkurencija tom plasmanu je to što je po kriteriju “kritičko razmišljanje u nastavi” Hrvatska na 136. mjestu od 140 zemalja svijeta.

To zapravo znači da ne samo da nemamo vladu koja vodi politiku za budućnost RH, nego da se proizvode građani koji nisu sposobni kritički razmišljati pa ni shvatiti da vlada državu vodi u propast.

Kako se ističe u izvještaju, sporo provođenje reformi u ključnim područjima uzrokovalo je i daljnje stagniranje konkurentnosti Hrvatske na globalnoj razini, što je još jedna manifestacija toga da vladu ne zanima budućnost RH, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...