Kava ili čaj? Donosimo 8 razloga koji pomažu u odluci što odabrati

I kava i čaj imaju dugotrajne pozitivne zdravstvene posljedice, no i kod jednog i drugog morate pripaziti na to koliko ga pijete i koliko kofeina dnevno u svoj organizam unosite.

Svakako izbjegavajte pretjeran unos kofeinskih napitaka prije spavanja jer može doći do nedostatka sna, što može utjecati na još veći unos kofeina idućeg dana. Za koji napitak se odlučiti ujutro?

Kava – razbuđuje, ali i deblja

Istraživanja su pokazala kako umjereno ispijanje kave, a savjetuje se piti do 3 šalice kave dnevno, može imati dugoročno pozitivne zdravstvene posljedice, poput toga da smanjuje rizik od Alzeheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti, može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava te, navodno, smanjuje rizik od moždanog udara.

Također, kava vas čini izdržljivijama ako ju pijete prije vježbanja. No, kava nas može i debljati, pogotovo ako živite na kavi za van iz raznih popularnih kafića, odnosno kavama koje su zapravo slatki kalorični napitci s malo kofeina, poput frappucina. Razlog zašto se osjećate bolje nakon što popijete ovakvu vrstu napitka je to što ste unijeli dovoljno šećera koji također podiže vašu energiju i budnost u tom trenutku.

Kava je i bogat izvor antioksidansa koji mogu spriječiti ili usporiti razvoj bolesti čiji su uzrok slobodni radikalni, odnosno nusproizvodi stanica organizma koje se hrane kisikom. Zbog toga, neki znanstvenici vjeruju da antioksidansi smanjuju rizik od raka. Osim toga, kava je izvor kalija i magnezija.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog tlaka ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savjetuje se da smanje dnevni unos kave, no ne moraju je potpuno izbaciti.

Čaj – i kad ste zdravi i kad ste bolesni

Postoje biljni čajevi i čajevi s kofeinom, i dok će vas zeleni i crni čaj pripremiti na radni dan koji je pred vrama, biljni čaj je također odličan napitak koji će vaše jutro ili večer učiniti ugodnim, a također se koristi kao pomoć kod mnogih bolesti, odnosno smirivanje njihovih simptoma.

Sve su vrste čajeva odlične za hidrataciju, što kože što vas tijekom ljetnih i vrućih dana. Također, kao i kava, i čaj je pun antioksidansa koji će utjecati na održavanje vašeg zdravlja.

Iako vam kava može dati dovoljno energije za produktivnije vježbanje, čaj sam po sebi može pomoći u mršavljenju. Na primjer, zeleni čaj će ubrzati vaš metabolizam, a i radi se o napitku koji bez ikakvih dodataka skoro pa ni nema kalorija. Usto, u čaju se nalazi flourid koji će pomoći kod dentalnih problema, ali pretjeran unos može utjecati na gustoću kostiju, piše Ordinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...